Image default

10 dolog, amit talán nem tudsz az olasz kávékultúráról

Még ha soha nem is fedezted fel Róma kanyargós utcáit, sétáltál végig Velence csatornáin, vagy etted meg a legjobb nápolyi pizzát, sok mindent tudhatsz az olasz kávékultúráról anélkül, hogy valaha is ellátogattál volna Olaszországba. Az olaszok nagyon komolyan veszik a kávét, gyakran naponta akár három – vagy még több – csésze kávét is megisznak.

A cappuccinótól az eszpresszóig, a caffè macchiatótól a caffè correttóig sok minden van, amit valószínűleg nem tudsz Európa egyik legszebb országának kávékultúrájáról. Tudtad például, hogy Olaszországban a cappuccino egy reggeli ital?

Ha utazást tervezel ebbe a gyönyörű országba, akár csak többet szeretnél megtudni a mindenki kedvenc reggeli üdítőjét körülvevő etikettről és szokásokról, íme tíz dolog, amit eddig nem tudtál az olasz kávékultúráról.

1. Nápolyban “felfüggesztett” kávét szolgálnak fel

Ha hallod, hogy valaki Olaszországban “caffè sospeso” kávét emleget, valószínűleg fogalmad sincs, miről beszél. A caffè sospeso, vagyis a felfüggesztett vagy függő kávé a dél-olaszországi Nápoly környékén gyakori, és a nápolyiak nagylelkű, gondoskodó szellemét mutatja be.

De mi is pontosan az a felfüggesztett kávé? Amikor fizetsz a kávéért, sok kávézó lehetővé teszi, hogy ha szeretnél, még egy extra kávét is fizess. A szolgáltatást nyújtó olasz kávézókban általában van egy edény a pulton, amelybe bedobhatod a felfüggesztett kávéról szóló blokkot. Ha bejön valaki, aki aznap nem engedheti meg magának, hogy kávét vegyen, megkérdezheti, hogy van-e caffè sospeso, és kap egy ingyen kávét!

A caffè sospeso az 1800-as évek vége óta nápolyi hagyomány, amely Nápoly központjából ered, és a második világháború gazdasági nehézségei alatt egyre népszerűbbé vált. Bár a felfüggesztett kávé pontos eredete nem tisztázott, egyes történetek szerint a hagyományt nemesek kezdték el, akik egy-egy eseményen, például lovagi tornán elért győzelmük után úgy osztották meg örömüket, hogy két kávét rendeltek, és az egyiket egy idegennek hagyták, hogy az élvezze.

2. A cappuccino egy reggeli ital

Az Egyesült Államokban és a világ számos más országában nem ritka, hogy délutáni felüdülésként rendelünk egy habos cappuccinót, vagy leülünk a barátainkkal egy szelet sütemény mellé. Rómában azonban ez nem megengedett – igazából egész Olaszországban sem.

Olaszországban a cappuccino szigorúan reggeli ital. Az olaszok csak délelőtt 11 óra előtt isznak cappuccinót, és általában a reggeli idején, kora reggel fogyasztják. Úgy tűnik, hogy ennek a hagyománynak nincs egyértelmű oka, de egyesek szerint azért, mert a hab és a tej olyan laktatóvá teszi a cappuccinót, hogy az étkezés helyettesítésére szolgál.

Persze, ha Olaszországban járva délután 2 órakor nagyon-nagyon vágyik egy cappuccinóra, akkor mindenképpen rendeljen egyet. Csak készülj fel arra, hogy a felszolgáló valószínűleg megdöbbenve fog rád nézni.

3. A pultnál állva szokás kávét inni

A világ számos országában elvitelre kérnek egy kávét, vagy elidőznek a kávé – és esetleg egy falatka – mellett a kedvenc kávézójuk egyik asztalánál. Olaszországban a dolgok egy kicsit másképp mennek.

Olaszországban a kávét al banco (a pultnál) vagy al tavole (az asztalnál) is fogyaszthatja. Észre fogod venni, hogy a forgalmas napszakokban, különösen a reggeli környékén a legtöbb olasz a pultnál vagy a pultnál állva issza a kávéját, mivel ez egyszerűen gyorsabb és kényelmesebb.

Az al banco kávézás azonban nem csupán kényelmi szempont. Sok kávézóban sokkal olcsóbb a pultnál inni a kávét, mint az asztalnál – gyakran a harmadát vagy akár a felét is eléri az árnak. Így logikus, hogy ha csak egy gyors eszpresszóra ugrik be, nem akar külön fizetni.

4. Minden kávé csak egy méretben létezik

Nagyon sok kávézóban különböző méretű kávékat kínálnak, a Tall-tól a Grande-ig, a Venti-től a Trenta-ig, a felét nem is értjük. Ne tévesszenek meg azonban a kávézóláncok italméreteinek olasz elnevezései. Olaszországban minden kávéfajtának csak egy csészemérete van. Nincs kis capuccino vagy nagy capuccino. Csak és kizárólag capuccino van, ami egész Olaszországban mindenhol pontosan annyi.

Akár cappuccinót, akár macchiatót vagy eszpresszót rendelsz, csak megmondod, hogy milyen kávét szeretnél, az abban a csészeméretben fog érkezni, amiben érkeznie kell. Az eszpresszó például egy erős kávé, amelyet egy apró, kissé kiszélesített csészében szolgálnak fel, míg a kapucsínó egy lekerekített csészében érkezik, amely kissé egy kis tálra hasonlít, hogy a hab a kávé tetejére kerülhessen.

5. Minden kávénak saját olasz neve van

Ha Olaszországba látogatsz, rengeteg látnivaló vár rád, a történelmi épületektől kezdve a finom pizzán és tésztán át – és a nyelven át. Az egyik dolog, ami az olaszországi út során megbotránkozhat, az a kávérendelés. Valószínűleg azt gondolják, hogy ez elég egyszerűen hangzik, de sokan valójában nem tudják a kívánt kávé helyes nevét.

Eszpresszót szeretne? Az “Un caffè” – bár az olaszok akkor is tudják, mire gondol, ha véletlenül eszpresszót kér. Cappuccinóra vágyik? Ez az “Un cappuccino” – és úgy ejtik, hogy “cappucho”.

Ha egy eszpresszót szeretne egy kis tejhabbal, az a caffè macchiato. Ha americanót rendelsz, akkor egy mély csészében felszolgált eszpresszót kapsz, mellette egy kis kancsó forró vízzel, hogy ízlés szerint hígíthasd.

Olaszország legtöbb részén, különösen a nagyobb városokban, a helyiek akkor is megértik, ha rosszul rendelsz. Ha mégsem, akkor csak élvezd a kávét, és jegyezd fel, hogy legközelebb megtanuld, hogy mi a neve annak, amit valójában szeretnél!

6. Az olaszok nem isznak szirupot a kávéhoz

Ha a kedvenc italod a karamellás tejeskávé vagy a jeges vaníliás tejeskávé, lehet, hogy csalódni fogsz az olaszországi utadon. Az ízesített szirupok hozzáadása a kávéhoz egyszerűen nem divat, és a legtöbb olasz kávézóban nem is fogsz ilyet találni.

Az olaszok nem adnak szirupot a kávéhoz, mivel az elfedné a kávé ízét. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy Olaszország-szerte kiváló minőségű kávét élvezhetsz, bárhol is rendeled, miért adnál hozzá ízesített szirupot, ami tompítja az ízét?

Ha feltétlenül szirupot akarsz a kávédba tenni, a desszerteket kínáló éttermekben vagy kávézókban általában szirupkészletet tartanak a pult mögött. Nyugodtan kérhetsz belőle a kávédba, de ne hibáztasd, ha az kávédat készítő barista furcsán néz rád. Inkább próbáld ki az olasz kávét mindenféle adalék nélkül!

7. Egy caffè corretto hóbortosan indítja a napot

Lassan indul a napod? Miért ne próbálnád ki a caffè correttót? Ez az ital Északkelet-Olaszországban elterjedt, ahol általában kora reggel fogyasztják. Ez azonban egy kicsit hóbortosan indítja a napot – és semmiképpen sem azokra a napokra való, amikor esetleg autót kell vezetned.

A caffè corretto egyszerűen egy eszpresszó egy kis olasz likőrrel. A szokásos likőr a Grappa, és hidd el nekünk, ha azt mondjuk, hogy eléggé felpörget. A caffè corretto nemcsak egyszerűen finom, de a napot is feldobja, ha fáradtnak vagy másnaposnak érzed magad az előző napi olasz éjszakai élet felfedezése után. Garantáltan úgy fogja beindítani a reggeledet, mint semmi más.

8. Először víz, aztán kávé

Ha egy hangulatos olasz kávézóban ülsz egy asztalnál, és a felszolgáló egy pohár vizet hoz neked a kávéd mellé, lehet, hogy elgondolkodsz, hogy mi folyik itt. Olaszországban az a szokás, hogy néhány korty vizet iszol, mielőtt meginnád a kávét.

A kávé fogyasztása előtt megivott víz ízléstisztító hatású, és felkészíti az ízlelőbimbókat arra, hogy értékelni tudják az ital aromáját. A kávé aromája összetett, 800 egyedi molekulából áll, ezért mielőtt belevetnéd magad a kávédba, szánj időt arra, hogy belélegezd ezt a csodálatos illatot.

A kávétól a száj kiszáradhat, és a leheleted is kellemetlen szagúvá válhat. Egy pohár víz elfogyasztása segíthet ezen, ráadásul az a plusz előnye, hogy hidratált maradsz, különösen melegebb időben.

9. Az olaszok sok kávét isznak

Sokunknak van egy megingathatatlan reggeli tejeskávés szokása, amikor is szükségünk van egy kávéra, hogy felkészüljünk a dolgos napra. Vagy talán te is rajongsz a kávé felpörgetéséért a zsúfolt délutánokon? Sok országban általános, hogy naponta legalább egy-két csésze kávét isznak. Az olaszok azonban nagyon komolyan veszik a kávézás szokását.

Olaszországban nem ritka, hogy naponta három – vagy még több – kávét is megisznak. Egyes olaszok ebédidőben már a harmadik kávéjuknál tartanak és még csak délután kettő van! De mint mondtuk, capuccinot ne kérj ebéd után!

Ha figyelembe vesszük, hogy a feketekávé állítólag emésztést segítő hatású, ez még inkább érthető. Az olaszok általában minden étkezés után isznak egy kávét, és a sok finom pizza és tészta mellett az emésztésednek valószínűleg jól jönne egy kis segítség az olaszországi utazásod során.

Vajon jót tesz neked a sok kávé? A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint napi három-öt csésze kávé fogyasztása számos krónikus betegség kockázatát csökkentheti. Egyeseknél azonban ennyi koffein fogyasztása szorongást, idegességet és alvászavarokat okozhat, ezért az utazás alatt óvatosan bánj a kávéval.

DailyMeal nyomán Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Durva álhír terjed a Facebookon, életekbe kerülhet

nyugdijaspeti

Akár mi is utazhatnánk a legendás Orient Expresszen

nyugdijaspeti

Álmodj királylány! – A halálba kergetették a szépségkirálynőt

nyugdijaspeti