Image default

93 évesen ugrott ejtőernyővel először, azóta sárkányrepül és búvárkodik az Acélnagymama

Amikor Maria Denisovna Koltakova 93 éves volt, amikor először ugrott ejtőernyővel – testvére, Zsenya emlékére, aki nem tért vissza a háborúból. A belgorodi “Acélnagymamának” nem ez az egyetlen extrém élménye: navigátor volt egy terepjárón, műrepült egy sárkányrepülőn, búvárfelszereléssel víz alá merült és tankot is vezetett.

Maria még mindig hisz a Mikulásban, és leveleket is ír neki: békét kér a világnak és önmagának pedig egészséget. És minden este gondolatban beszélget a halott katonatársaival – azt mondja, nem hiába harcoltak. Az asszony egész életében az ejtőernyős ugrásról álmodott. A háború előtt bátyja, Zsenya szeretett ejtőernyőzni, Maria rávette, hogy vigye magával egy “edzésugrásra”. Akkor szeretett bele az ejtőernyőzésbe.

Papíron már meghalt

„1945. szeptember 5-én érkeztem haza a frontról, és anyám asztalán két elhalálozási értesítő volt a Vörös Hadseregtől: az egyik Zsenya bátyámé, aki ugyanazon év augusztus 19-én halt meg a Kuril-szigeteken. A második az, hogy Voronyezs közelében engem megöltek. ” – mondja Maria.

Rengeteg kitüntését büszkén viseli

Maria gyakran gondolkodott azon, hogy ha meghal, senki sem fog emlékezni Zsenyára. Így született meg az ötlet: ejtőernyővel ugrani, és az ugrást testvére emlékének szentelni. Olga Severina és barátai segítettek a merész ötlet megvalósításában. Olga Severina újságíró, egyben az Orosz Béke Alapítvány igazgatósági tagja, évek óta segít Marianak.

“Elmentünk a DOSAAF-ba. A DOSAAF, ez egy félkatonai sportszervezet, mely önkéntesekből áll. Ott azt mondták:

“Megőrültél, ő 93 éves.”

Más városokba kezdtünk írni. Amint megtudták Maria életkorát, visszautasították – senki sem akart felelősséget vállalni “- emlékszik vissza Severina.

Annak érdekében, hogy Maria Denisovna ne keseredjen el, felajánlottak neki egy utazást . Megkérdezték, hova vágyott mindig is, ahová nem jutott el. Azt mondta: “A bresti erődbe.” Ott azonban Maria Denisovna, aki nem veszítette el hitét a Mikulásban, Severina fülébe súgta:

“Még mindig Ejtőernyővel akarok ugrani.”

És hamarosan sikerült egy Krím-félszigeti társaságot találniuk, aki bevállalta a 93 éves asszony ugrását. Maria háromezer méter magasból hajtott végre tandemugrást egy oktatóval. Arra a kérdésre, hogy fél-e, Maria Denisovna félrehúzza: “Ijesztő lenne, ha nem fejeztük volna be a háborút, de ez most csak sport.”

Azóta már több alkalommal is ugrott többezer méteres magasságból. A videó nem az első ugrása alkalmával készült.

Miért ütöttél hátba ököllel?

Az “Acélnagymama” másik kalandja a sárkányrepüléshez kapcsolódik. Természetesen az utasülésen.
“Repültek, leszálltak. Levesszük Maria Denisovnáról a sisakot, lecsatoljuk a biztonsági öveket, segítünk neki kiszállni a gépből, de látszik, hogy ehhez egyáltalán nincs kedve. Kiszáll Vadim a pilóta is és nekiszegezi a kérdést az asszonynak: -Maria Denisovna, miért vertél ököllel hátba? A válasz azonnal érkezik:

-Mert ennyire alacsonyan repültél!”

-Persze, mert, azt hittem, félsz. Nos, ha nem féltél, akkor menjünk. “Újra felszálltak, és olyan piruetteket csináltak, hogy Maria vigyorogva, boldogan szállt ki a második köt után – mesélte a Ria Novosztinak Olga Severina.

Maria és Vadim

Az Acélnagymama még mindig tartogat meglepetéseket. Nemrégiben egy tankot vezetett, és kipróbálta a búvárkodást is. Igaz nem tud úszni, és fél a víztől. Gyerekként majdnem megfulladt a Jenyiszejben. De átértékelt, hogy túllépjen önmaga félelmein, így amikor felajánlották neki, hogy egy oktatóval merüljön le a medencében, nem utasította vissza. Így ő lett a legidősebb búvár Oroszországban. Koltakova összesen tizenhárom alkalommal került be az orosz rekordok könyvébe.

A jelenleg 101 éves asszony nagyon aktív a közösségi médiában is, további képek Instagram oldalán találhatóak.

Ria Novoszti nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Már kétszázezren megnézték azt a kiállítást, ami a 70 felettieknek ingyenes

nyugdijaspeti

12 zöldség és fűszernövény, melyeket a konyhai maradékokból újratermelhetsz

nyugdijaspeti

Filmet készítenek a Nobel-díjas Krausz Ferencről

nyugdijaspeti