Image default

A 70-es évek legkeményebb akcióhőse- 20 éve ment el Charles Bronson

2003. augusztus 30-án, 20 évvel ezelőtt hagyott itt minket A hét mesterlövész Bernardo O’Reilly-je, a Piszkos tizenkettő Joseph Wladislaw-ja és a Bosszúvágy Paul Kersey-je, azaz Charles Bronson.  Bronson a franciák “szent szörnyeteg”-ként, az olaszok “A csúnya”-ként emlegették.

Azon kevés amerikai sztárok egyikét, aki európai filmeket is vállalt és híressé tett. Bronsonnak bizonyára fontosak voltak európai gyökerei, melyek a kontinens keleti feléhez kötötték: Charles Buchinski néven 1921-ben jött a világra az Egyesült Államok Pennsylvania államban, litván bevándorlók 11. gyermekeként (összesen 15-en voltak testvérek).

Charles Bronson

Kezdetben édesapja mellett dolgozott szénbányászként, majd behívták katonának, és a II. világháború idején a légierő lövészeként szolgált. Miután hazatért, egy philadelphiai színházi társulathoz szegődött, hogy díszlettervezői ambícióit kiteljesítse. Hamarosan azonban kiderült, hogy a színészethez nagyobb affinitást érez.

A Bronson kapu

Az ’50-es években vágott neki Hollywoodnak, ahol kezdetben csak kisebb epizódszerepeket bíztak rá. Közben azonban

rátalált a művésznevére, melyet a Paramount Pictures filmstúdió egyik bejáratáról, a Bronson Gate-ről kölcsönzött.

Az 1954-es Drum Beat című filmben már ezzel a névvel bukkan fel a stáblistán. Első filmszerepét, az 1951-es You’re in the Navy Now című filmben kapta, elmondása szerint azért, mert ő volt az egyetlen színész, aki “megfelelően” tudott böfögni.

Vadnyugat és világháború

A ’60-as években vált sztárrá többek között az 1960-ban készült A hét mesterlövész című alkotással. Később több mint hatvan mozifilmben szerepelt, köztük olyan híres alkotásokban mint A piszkos tizenkettő vagy épp a Volt egyszer egy vadnyugat. Utóbbi azt példázza, hogy Bronson szívesen ruccant át az olasz és a francia filmgyártásba.

“A színészet a legkönnyebb dolog a világon, amivel valaha is foglalkoztam. Valószínűleg ezért is kötöttem ki végül emellett” – mondta. Bölcsen felismerte, hogy mely karakterek illenek az egyéniségéhez, és nem is küzdött ez ellen.

“Nem úgy nézek ki, mint azok a fickók, akik egy kandalló párkányára támaszkodva koktélt szürcsölgetnek. Az én kezembe inkább a söröskorsó illik”

– nyilatkozta.

Egyik legismertebb filmje a Bosszúvágy volt, amelyben az önbíráskodó Paul Kerseyt alakította. A többrészes filmet sokan bírálták erőszakossága miatt, Bronson azonban egy 1987-es nyilatkozatában megvédte a produkciót. Szerinte a Bosszúvágy megelégedést nyújtott azoknak, aki áldozatokká váltak, és ennek ellenére hiába keresték a hatóságok segítségét.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ingyen hallgathatjuk Frank Sinatra és Edith Piaf legendás dalait

nyugdijaspeti

Ezen a magyar kistelepülésen található Európa legnagyobb nárciszmezője

nyugdijaseszti

Megható fotók a Fiumei úti Sírkertből

nyugdijaspeti