Image default

A nyugdíjas munkavállalók szerint nem értékes a tudásuk

Egy frissen készült kutatásból derült ki, hogy a nyugdíjas magyar munkavállalók döntő többsége szerint jelentősen különbözik a jelenlegi és a nyugdíj előtti munkájuk.

A Magyar Bankholding kíváncsi volt arra, hogy a 60 év feletti aktív és inaktív lakosság hogyan tekint a munkaerőpiaci lehetőségeire, milyen motivációik és tapasztalataik vannak, és milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha munkahelyválasztásról van szó.

A kutatás online formában, 315 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában.

A nyugdíj mellett dolgozók fele nem tudja átadni a tudását

Magyarországon a nyugdíj mellett munkát vállalók közül tízből hatan azt látják, hogy a jelenlegi és a nyugdíjazásukat megelőző munkájuk jelentősen különbözik.

Döntő többségük szerint (73 százalék) a legfőbb különbséget a munka-, illetve feladatkör jellege jelenti.

Minden második nyugdíjas dolgozó (51 százalék) úgy látja, nem tudja átadni az évtizedek során felhalmozott tudását – tízből hét dolgozó szerint döntően épp amiatt, mert teljesen más munkakörben tudott elhelyezkedni.

A nyugdíj előtt álló 60 év felettiek ugyanolyan arányban tervezik, hogy dolgoznának a pihenésre szánt évek alatt, mint ahányan nem dolgoznának.

Akik terveznek dolgozni (43 százalék), a legfőbb indokként azt emelték ki, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat.

A felmérésben résztvevő 60 év felettiek esetében tízből hatan azonban úgy látják, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni szándékozók számára az alacsony presztízsű, speciális szaktudást nem igénylő munkák érhetőek el, mint a portás, vagyonőr, árufeltöltő vagy takarító.

hírek ebből a rovatból

Érik a magyar körte, október végéig szüretelik

nyugdijaspeti

Erőszakos ál-kéményseprők zaklatják az időseket

nyugdijaspeti

Borbás Marcsi megnézte, hogy készül az Ország Tortája és meg is lepődött

nyugdijaspeti