Image default

A nyugdíjas tanárnő kifestett egy egész lépcsőházat +fotók

Nem tanították meg az embereknek, hogy hogyan kell társasházban élni, s így mindenki rohan, alig ismerik egymást, mondja az alkotó a KEMMA-nak. Megtörve a lakótelepi ház monoton szín- és formavilágát, mandalafreskókkal pingálta ki egy esztergomi lépcsőház minden emeletét.

Kalocsai Zsuzsanna, nyugdíjas tanárnő a távol-keleti meditatív képzőművészetet alkalmazza közvetlen élettere pozitívvá alakításában, immár nyolcadik éve.

Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

Az esztergomi pedagógus elmondása szerint leginkább mandalákat készít, mégpedig 2015-től. Az unokájától kapott vízfestékkel készült freskók nem akárhol, hanem az esztergomi Bánomi lakótelep 36. szám alatti lépcsőházában szolgálnak díszítésül.

Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

Az eredeti hivatása szerint történelem szakos és testnevelő, most már nyugdíjas tanár Kalocsai Zsuzsanna, a freskók alkotója a KEMMA-nak elmondta, hogy korábban rezgések lélekre való hatását kiváltó hangtálazással is foglalkozott, majd rájött, hogy a színeknek is van rezgése.

Mi az a mandala?

A mandala a kozmosz, illetve különféle istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. A szó, az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong.

Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas a. m. „elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások (azaz mudrá), a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, tehát a vadzsra és a málá, illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.

KEMMA – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Új világrekord – több, mint egy kilométerre lőtt el a magyar íjász

nyugdijaspeti

Közelít a tél – legalábbis az előrejelzésekből ez derül ki

nyugdijaspeti

Újabb hatalmas sikert ért el a Szabolcsi alma

nyugdijaspeti