Image default

Ezek a pékségek okoznak hatalmas károkat a magyaroknak

A magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen, hogy itt vannak az albánok és piacot vesznek el a magyar sütőipari vállalkozásoktól. Ezt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke mondta. Szerinte ezek a vállalkozások nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek.

Minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel – sorolta az elnök. A munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése “némely esetben jellemző ezekre a cégekre”, tette hozzá.

A higiéniai, élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik, jelentette ki Septe József az adásban hozzátéve, hogy a technológiai optimalizálás fele dolgoznak, vagyis

kevés féle tésztából sokféle terméke készítenek, “amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg”.

Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek, hangsúlyozta a pékszövetség elnöke.

Egy trükkel kerülik ki a magyar szabályozást

A Nébih korábban viszont korábban felhívta a figyelmet, a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait csak abban az esetben kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszer-előállító az abban foglalt megnevezéseket használja.

Az albán pékségek a termékeiket általában nem a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő összetétellel gyártják, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő neveket használnak – “Albán kenyér” helyett “Albán buci”.

Vagyis, ha nem a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt terméknevekkel történik a forgalmazás, akkor az nem tekinthető jogsértésnek – írta a Nébih az MTI-nek küldött válaszában.

Hosszú nyitvatartással, kevés tulajdonossal dolgoznak az albánok?

Septe József azt is elmondta, hogy az albán pékségeknek rendkívül hosszú a nyitvatartási idejük, folyamatos meleg termékeket árusítva ezzel. Ez pedig nagyon tetszik a magyar vásárlóknak.

Az elnök szerint az albán pékségek egy része “összehalmoz egy csomó adósságot”, “otthagyják a céget”, majd “egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben”, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el.

Tudomása szerint

a Magyarországon működő 4-500 albán pékségnek 15-20 körüli “igazi” tulajdonosuk van, akik működtetik az egész hálózatot.

Azt elismerte, hogy nehéz betartani a magyar jogszabályokat, kezdve a higiéniai szabályoktól az adózásig, de aki ezeket betartja, “annak ez sokkal többe kerül”. Viszont úgy látja, hogy az albán vállalkozások között sok olyan cég van, akik ezt nem tartják be, így például nem kell nekik befektetni sem, mindent bérelnek, fűzi hozzá az elnök.

Septe József szerint

a magyar vállalkozóknak saját boltjuk van, mindent tisztán tartanak, a dolgozóit rendesen megfizetik, bejelentik.

“Azt látjuk, hogy ezzel a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak” – fogalmazott Septe József.

Kérdésre, hogy a magyar pékségek miért nincsenek hosszabb ideig nyitva, az elnök azt mondta: ennek az árát nem tudják kitermelni.

Spirit FM nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Hivatalos: 2024 a mozgás éve!

nyugdijaspeti

Megkaphatom az elhunyt házastársam magasabb összegű nyugdíját, ha letelt az ideiglenes özvegyi nyugdíjam?

nyugdijaspeti

Ez a csodálatos festmény érkezett a Szépművészetibe, ma csomagolták ki

nyugdijaspeti