Image default

Az 5 legjobb karácsonyi film az ’50-es és a ’60-as évekből

Az ötvenes években Amerikában széles körben elterjed a televízió, amely válságba sodorja az amerikai filmgyártást. Az amerikai film válságból a brit film átmenetileg, egy nagyon rövid időre hasznot húz. Ebben az időszakban ugyanis sokkal kevesebb amerikai film özönli el a hazai mozikat és több teret enged saját filmjeiknek. Így listánkban egy brit film is helyet kapott. 

Fehér karácsony (1954)

Két tehetséges énekes-táncos komikus, Bob Wallace és Phil Davis, a háború után elhatározza, hogy létrehozza a szórakoztatóipar legragyogóbb párosát. Egy téli napon két fiatal hölggyel találkoznak össze, és együtt indulnak Vermontba, hogy együtt töltsék a karácsonyt. Természetesen nagyon jól szórakoznak a hölgyek társaságában, de az igazi kaland akkor kezdődik el, amikor Wallace és Davis rájönnek, hogy a vendéglő tulajdonosa nem más, mint egykori tábornokuk. Az öregúr szörnyű anyagi gondokkal küzd. A kis csapat elhatározza, hogy egy show-műsorral megpróbálnak enyhíteni az öreg tábornok gondjain…

Scrooge – Karácsonyi történet (1951)

A Karácsonyi történet egy 1951-es brit fantasy-dráma, Charles Dickens Karácsonyi énekének adaptációja. A történet Angliában játszódik, valamikor az 1800-as években. A film középpontjában egy kőszívű öregember, Ebenezer Scrooge áll, aki az ünnepek közeledtével csak egyre mogorvább lesz, a külvilággal pedig semmiféle kapcsolatot nem tart. Egy nap viszont arra ébred, hogy ez a Karácsony mindent megváltoztat majd, ugyanis egy elképesztő időutazásra indul. Az utazás során szembesül korábbi énjével, és hamarosan bekövetkező halálával. A jövőbeni utazásában olyan eseményeket ál át, amelyek megváltoztatják a gondolkodását, és olyan dolgokra sarkallják, amire maga sem gondolt volna.

 

Budapesti tavasz (1955)

A hátországban a háború ellenére is szükség van az ünnep látszatára. Bár a betlehemesek csak pénzt akarnak gyűjteni, az utcai árus csillagszóró kínálása pedig hamisan cseng a frontról hazatérő katonák (Gábor Miklós, Molnár Tibor) fülében, a karácsony mégiscsak lehetőség a hazatérésre. A két szökött katona, a nyilasok elől bujkáló lány, és az idős házaspár véletlenül találkoznak egy budapesti lakásban, és bár nem ismerik egymást, az ünnep felülírja az idegenséget, az idős nő (Mezey Mária) dalra fakad, a fiatal lány (Gordon Zsuzsa) pedig szinte gyermekien befészkeli magát az ágyba. A békesség azonban csak pillanatnyi, az 1944-es karácsony meghittségét bombák zaja töri meg, tragikus események közelednek.

Rudolf, a rénszarvas (1964)

Rudolfot mindig kicsúfolják pirosan világító orra miatt, csak egy barátja van, Zoey az őzike. Elkeseredve elmenekül az Északi sark kietlen vidékére, és ott szerez magának két új barátot. A jégkirálynő azonban elrabolja Zoey-t, ezért a három barát elindul megmenteni az őzikét.

Snoopy és a karácsony (1965)

Charlie-nak egyelőre úgy tűnik Borongós hangulatú lesz a karácsonya, hiába hívják a szeretet ünnepének. Lucky azt tanácsolja neki, hogy a csodás karácsonyi hangulat érdekében vállaljon szerepet a Betlehemi játékokon, De ehhez elengedhetetlen a karácsonyfa felállítása, és feldíszítése. Ám a kis Charlie-t mindenki kineveti, mikor meglátják igen szegényes, vékonyka, görnyedt karácsonyfáját.

Nyugdíjasbarát

Az 5 legszebb karácsonyi film a ’40-es évekből

hírek ebből a rovatból

Már csak alig egy hétig látogatható a Barabás-kiállítás

nyugdijaspeti

Három legendás budapesti kávéház, három hihetetlen történet

nyugdijaspeti

Akár mi is utazhatnánk a legendás Orient Expresszen

nyugdijaspeti