Image default

Az 5 legszebb karácsonyi film a ’40-es évekből

Karácsony közeledtével ránk tör a nosztalgia, az emberek szentimentálisabbak lesznek, könnyen elérzékenyülnek. Hoztunk 5 filmet a 40-es évekből, amikor a filmek még a szépről és a jóról szóltak, kevesebb intrikával.

Karácsony Connecticutban (1945)

Egy gasztromagazin szerzője úgy tűnik, hogy valójában egyáltalán nem ért ahhoz, amelyről minden nap ír. Hamarosan minden rátermettségére szüksége lesz, ha nem akar lelepleződni főnöke előtt, miután meghívást kap egy karácsonyi partira.

Az élet csodaszép (1946)

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a “nagyfőnöktől” azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot.

Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

Saroküzlet (1940)

Egy ajándékbolt két alkalmazottja alig tudja elviselni egymást miközben fogalmuk sincs róla, hogy egymás titkos levelezőtársai és valójában egymásba szerelmesek.

László Miklós 1938-ban az Egyesült Államokba távozott író Illatszertár című színművének adaptációjában az amerikai alkotók az illatszertárt felcserélték bőröndös üzlettel, de a színhely Budapest maradt, és a szereplőknek is magyaros hangzású nevük van.

Csoda a 34. utcában (1947)

A karácsonyi bevásárlószezon közepén az egyik nagyáruház Mikulása leissza magát a sárga földig és képtelen ellátni feladatát. Az üzlet vezetése kétségbeesve keres egy új Mikulást. Szinte a csodával határos, hogy útjukba akad egy csillogó szemű, fehérszakállas, kedves bácsika, aki gyakorlatilag jelmez nélkül is maga a megtestesült Télapó.

A férfi – aki Kris Kringleként mutatkozik be – mindenkit elbűvöl a környezetében. Vevők és eladók egyaránt úgy érzik, hogy Kringle közelében újra betölti szívüket a karácsony meghitt hangulata.

Csak Kringle alkalmi főnöke, a lányát egyedül nevelő, két lábbal a földön járó Doris Walkerre nem hat a varázslat, és lánya, Susan sem tud lelkesedni az ünnepért – neki azt tanították, hogy Télapó csak a mesében létezik. De egyre többen gondolják Kringle-ről, hogy ő a valódi Mikulás, és Kringle ezt nem is tagadja soha…

A püspök felesége (1947)

Henry Brougham, az episzkopális egyház püspöke már hónapok óta dolgozik az új nagytemplom tervén, ami egy keményfejű, de kőgazdag özvegy pénzügyi támogatásával épülne. Annyira belefeledkezik a munkába, hogy szinte elfeledkezik a családjáról, és arról is, miért választotta a lelkészi hivatást. Ekkor lép színre Dudley, az angyal, akinek az a feladata, hogy segítsen neki.

Nyugdíjasbarát

 

 

hírek ebből a rovatból

Hitet, tartást, gerincet, bátorságot, férfiasságot kapott a magyar vidéktől Koncz Gábor

nyugdijaspeti

Ma lenne 75 éves a Grease Sandy-je, Olivia Newton-John – néhány érdekesség a filmről

nyugdijaspeti

Hétezerért mehetünk a kolbászfesztiválra…

nyugdijaspeti