Image default

Már csak alig egy hétig látogatható a Barabás-kiállítás

A Barabás Miklós, a 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mesterének műveit bemutató A rajz mestere című tárlat január 14-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

A kiállítás tavaly szeptemberben, Barabás Miklós halálának 125. évfordulója alkalmából nyílt meg. A 125 művet felvonultató tárlat – néhány ismert festmény mellett – elsősorban olyan rajzokat és akvarelleket mutat be, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség – tájékoztatta az MTI-t pénteken a galéria.

A kiállítás átfogja a teljes grafikai életművet. Így a korai munkák mellett Barabás itáliai képei, a pályafutása csúcsára érő művész akvarelljei, a korabeli fürdőéletet bemutató grafikái, litografált arcképeinek sorozata, valamint Barabás néhány késői alkotása is megtekinthető a tárlaton.

A kiállítás érdekessége, hogy a rajzok, akvarellek közül néhány egészen nagy méretben, illetve nagyító segítségével is tanulmányozható a kiállítótérben.

Ki volt tulajdonképpen Barabás?

Barabás Miklós (1810-1898) a 19. század első felében kialakuló nemzeti festészet egyik legfőbb képviselője. Munkássága szinte az egész századra kiterjedt, de elsősorban a reformkori Pesten bontakozott ki. Festőként kortársairól készült több ezer portréjával vált ismertté, emellett zsánerképeivel is nagy sikereket aratott .

Első bál – Barabás Miklós

Grafikusként, rajzolóként pályafutása jóval sokrétűbbnek mutatja Barabást. Ifjúkori utazásainak nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő jelentőségű akvarelljeit követően szinte minden műfajban készített rajzokat és vízfestményeket. A sokszorosítás akkor újnak számító műfajában, a litográfiában is maradandót alkotott. Az 1840-1850-es években kortársairól készített kőrajzai arcképcsarnokként elevenítik fel a reformkor politikai és kulturális közéletét.

Az egész életpályáját bemutatják

A kiállítás tematikus és részben kronologikus egységeken keresztül kíséri végig Barabás életpályát a gyermek- és fiatalkori rajzi próbálkozásoktól kezdve az öregkori vízfestményekig.

A tájékoztató szerint a kiállításhoz kapcsolódóan január 9-én 19 órától online tárlatvezetésen ismerhetik meg az érdeklődők Barabás Miklós művészetét, január 10-én 16 órától Hessky Orsolya, január 12-én 16 órától pedig Dsupin Luca, a kiállítás kurátorai mutatják be a tárlatot, valamint január 13-án 15 órától Bellák Gábor művészettörténész Barabás és Petőfi címmel tart előadást 19. századi művészetünk és irodalmunk két jelentős alakjáról.

Jegyárak a Barabás kiállításra

-Az időszaki kiállításra, ugyanúgy, mint az állandókra, 70 éven felülieknek ingyenes.

-50% kedvezmény minden kiállításra (a jegymester.hu/ligetplusz.hu oldalán megfelel a “kedvezményes” kategóriának) az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, akik
– életkora 6-26 év illetve 62-70 év között van (6 éves kor alatt, ill. 70 éves kor felett díjtalan belépő igényelhető);
– a legalább 40 év szolgálati idővel öregségi nyugdíjban részesülő nők 62 éves kor alatt is (2017. okt. 1-től) a NYUFIG által az előző évi és folyó évre szóló ellátásokról megküldött éves összesítő (illetve az első évben a juttatásról szóló határozat) bemutatásával, személyi igazolvánnyal együtt; így a kedvezményes belépő 2.100 forintba kerül.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Megvan Benedek Miklós temetésének időpontja

nyugdijaspeti

“Magyar anyák! Magyar lányok és asszonyok! Most rajtatok a sor! Roppant nagy a ti erőtök!”

nyugdijaspeti

Ilyen gyönyörű lett a geresdlaki mézeskalácsfalu

nyugdijaspeti