Image default

Besétált a szarvas a székely faluba, körülnézett, majd továbbment

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a Székelyföldön található Komandó településén élők. Egy gyönyörű szarvas fényes nappal besétált a településre. Majd körülnézett, s mint aki jól végezte dolgát, tovább is ment -számolt be a Magyar Állatvédelem.

Komandó, a székelyföldi Kovászna megye legmagasabban fekvő (1017 méter), hegyek közé zárt faluja, ahol az erdő mindenütt karnyújtásnyira van. Ennek ellenére is meglepő jelenség délután két órakor a betonhídon sétáló pompás állat.

A Laur hegyről, a sípálya irányából érkezhetett, ez mintegy 200 méterre van attól a hídtól, ahol feltűnt. Majd ugyanolyan nyugodtan, ahogy érkezett, továbbsétált, és eltűnt a sűrű növényzetben.

Komandó, Székelyföld Tibetje

Komandó a történelmi Háromszék és a mai Kovászna megye legmagasabban fekvő települése. Pontosan ott helyezkedik el, ahol a Kárpát-Kanyarulat egy derékszögnél is élesebb szöget képez, ahogy mondani szokták a világ tetején.

Komandó önálló község, nevét az egykori határőrségről kapta, ugyanis itt, az egykori országhatár közelében határőrző állomás állott. Maga a település mondhatni fiatal, története azonban több száz évre nyúlik vissza.

Kilencféle etnikum, hét vallási felekezet, tündöklő fabirodalom, országszerte egyedülálló vasúthálózat – ezt jelentette valamikor a Kovászna megyei Kommandó, amely ma már csak árnyéka egykori tündöklő önmagának.

A fabirodalom felvirágzását hatalmas bukás követte, a kommunizmus idején szálaira bontották a „békés együttélés szimbólumát” és a „székelyföldi ipar egyik alapkövét”: ócskavasba vitték 200 kilométernyi vasútját, eltüntették a mozdonyait, a fakitermelésben használt gépezeteket.

Ma kis híján üresen kong: nagyrészt nyugdíjasok lakják, akiknek az önfenntartás érdekében szezonmunkát kell vállalniuk. A fakitermelés ugyan dübörög a környező erdőkben, de a falubelieknek nincsenek kapaszkodóik: a gyermekek úgy nőnek fel, hogy tudják, menniük kell, amint az iskolát befejezik.

Székelyhon – MaszolMagyar Állatvédelem

fotók: Grofcsik Melánia

hírek ebből a rovatból

A Dal 2024 – Szombaton kezdődik a dalverseny

nyugdijaspeti

Ezek a legjobb bolti panírmorzsák

nyugdijaspeti

Rabtemetőben avattak parcellakövet

nyugdijaspeti