Image default

Példa nélküli videó készült a demenciával élő idősek számára az életminőségük javítása érdekében

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó betegségben, a demenciában Európában több mint 7 millióan érintettek. A segítség számukra sokformában érkezhet és számos területről származhat. Ilyen lehet például egy oktatóvideó.

A 65 éven felülieket érinti leginkább a demencia

A demencia hazánkban a becslések szerint 250-300 ezer, ám ha a róluk gondoskodó hozzátartozókat is beleszámoljuk, akkor megközelítőleg egymillió embert érint. Ezzel hosszú ideje az egyik legjelentősebb komplex társadalmi, egészségügyi és szociális probléma.

Különösen a 65 éven felüliek körében gyakori, és jóval több, mint a „felejtés betegsége”.

A személyiség megváltozásához vezet, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával és viselkedési zavarokkal is jár. Az orvostudomány jelenlegi tudása szerint nem gyógyítható, a gyógyszeres beavatkozások is csak enyhítik a tüneteket, de a betegség előrehaladását nem befolyásolják.

Speciális mozgásformákra van szükségük a demenciával élőknek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) országszerte 24 intézményben, megközelítőleg 2000 idős emberről gondoskodik. Az intézményeket igénybe vevők részére olyan környezetet és napi gondozást, ápolást, ellátást biztosítanak, amellyel hozzájárulnak a lakók időskorának könnyebbé, szebbé tételéhez és méltóságuk megőrzéséhez. Számos olyan idős ember él az az otthonokban, aki időskori demenciával küzd.

A demenciával élők mozgása korlátozottabb lehet, ezért számukra nagyon fontos az aktív életmód fenntartása és a rendszeres mozgás. Segítség lehet számukra

egy speciálisan az ő szükségleteikre szabott mozgásforma, könnyű torna, akár ülőtorna.

A mozgásfejlesztő tevékenységek hozzájárulnak a testi, érzékszervi vagy értelmi hiányossággal, demenciával élő emberek meglévő mozgásfunkcióinak, fizikai erőnlétének megőrzéséhez, az egyensúlyérzés javításához.

A mozgásnak fontos szerepe van az idősek életminőségének javításában

Ennek apropóján a partnerek aktuális kampányában márkanagykövetek bevonásával időseknek, valamint demenciával élő embereknek szóló oktatóvideót készítettek. Ezzel hívják fel a figyelmet a sport kiemelt szerepére az időskorúak életminőségének javításában.

A felvételen Kormos Zoltán és Kiss László Scitec team tagok és jótékony márkanagykövetek, valamint a Máltai Szeretetszolgálat salgótarjáni otthonában élő Jegesy Ferencné Évike néni és Cziprok Zoltánné Ilike néni egy gyógytornász által összeállított, bárhol kivitelezhető, akár kerekesszékben is elvégezhető, nagyon egyszerű eszköz nélküli gyakorlatsort mutatnak be.

Köztük egyensúlyfejlesztő és koordinációs gyakorlatokat.

A torna segít az izomzat erősítésében, az egyensúly javításában és az általános jóllét és jobb közérzet fenntartásában is. A videót a Szeretetszolgálat minden idősotthonában elérhetővé teszi.

Az oktatóvideó gyakorlatsorát összeállító gyógytornász, Lukács Fanni szerint: “kifejezetten hasznos, ha bemutatókkal segítik az idős emberek tornáját, ugyanis bizonyos esetekben a csak verbális kommunikáció nem célravezető, a mozgás lekövetése, utánzása azonban sikeres megoldásnak bizonyul sokaknál. A fiziológiai hatáson túl pedig hangulatjavító és depressziócsökkentő hatása is van.”

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Megszakad a szív: A demens nagymama mindennap rácsodálkozik az unokáira

nyugdijaspeti

Mindenmentes újdonsággal rukkolt elő az Aldi az ételallergiások számára

nyugdijaspeti

Ha neked is van ilyen heg a karodon, akkor ez téged is érint

nyugdijaspeti