Image default

Előbb ehetünk spárgát, mint gondoltuk volna

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben. A zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közölte.

Magyarországon mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, éves szinten 5000-5500 tonna termést takarítanak be. Míg korábban szinte az összes megtermelt spárga külpiacokra került,

ma már a termés felét magyar fogyasztók vásárolják meg.

A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezen kívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb spárgatermesztéssel.

A magyar spárga legjelentősebb felvevőpiaca Németország és Svájc, de Finnországba és Svédországba is szállítanak a hazai termelők.

Ezért szükséges spárgát ennünk

A spárga jól illeszkedik az egészséges étrendbe, szárát jól emészthető rostok alkotják, a hajtások vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Víztartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában. A spárga nagy mennyiségű folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott.

  • a dió igazoltan hozzájárul a vérerek rugalmasságának fenntartásához, ha legalább napi 30 grammot viszünk be,
  • a cink hozzájárul a köröm, a bőr és a haj normál állapotának fenntartásához,
  • napi 200 mg kakaó segít megőrizni az erek rugalmasságát,
  • a guargumi hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ha napi 10 grammot fogyasztunk,
  • a szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez és az oxidatív stresszel szembeni védelemhez,
  • az étkezés részeként elfogyasztott zabból és árpából származó béta-glükán hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez,
  • napi 20 g olivaolaj polifenolja hozzájárul az oxidatív stresszel szembeni védelemhez,
  • napi 250 mg omega-3 hozzájárul a szív megfelelő működéséhez,
  • az ördögnyelvben található napi 4 g glükomannán hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához,
  • a jód hozzájárul a pajzsmirigy normál működéshez,
  • a májban, a tojásban vagy a karfiolban is megtalálható kolin (Amennyiben az étrendkiegészítő 100 grammra számítva adagonként legalább 82,5 mg kolint tartalmaz.) igazoltan segíti a májműködést,
  • a lenmagolajban található napi 10 g linolsav hozzájárul a koleszterinszint fenntartásához.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

„Nem kell fiatalnak kinézni” – Polgár Tündének megvan a véleménye a botoxról

nyugdijaspeti

Megmutatjuk a Munkácsy-kiállítás legszebb képeit

nyugdijaspeti

Ezt üzeni Nemcsák Károly és a Szomszédok a nyugdíjasoknak

nyugdijaspeti