A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben. A zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közölte.
Magyarországon mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, éves szinten 5000-5500 tonna termést takarítanak be. Míg korábban szinte az összes megtermelt spárga külpiacokra került,
ma már a termés felét magyar fogyasztók vásárolják meg.
A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezen kívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb spárgatermesztéssel.
A magyar spárga legjelentősebb felvevőpiaca Németország és Svájc, de Finnországba és Svédországba is szállítanak a hazai termelők.
Ezért szükséges spárgát ennünk
A spárga jól illeszkedik az egészséges étrendbe, szárát jól emészthető rostok alkotják, a hajtások vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Víztartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában. A spárga nagy mennyiségű folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott.
- a dió igazoltan hozzájárul a vérerek rugalmasságának fenntartásához, ha legalább napi 30 grammot viszünk be,
- a cink hozzájárul a köröm, a bőr és a haj normál állapotának fenntartásához,
- napi 200 mg kakaó segít megőrizni az erek rugalmasságát,
- a guargumi hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ha napi 10 grammot fogyasztunk,
- a szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez és az oxidatív stresszel szembeni védelemhez,
- az étkezés részeként elfogyasztott zabból és árpából származó béta-glükán hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez,
- napi 20 g olivaolaj polifenolja hozzájárul az oxidatív stresszel szembeni védelemhez,
- napi 250 mg omega-3 hozzájárul a szív megfelelő működéséhez,
- az ördögnyelvben található napi 4 g glükomannán hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához,
- a jód hozzájárul a pajzsmirigy normál működéshez,
- a májban, a tojásban vagy a karfiolban is megtalálható kolin (Amennyiben az étrendkiegészítő 100 grammra számítva adagonként legalább 82,5 mg kolint tartalmaz.) igazoltan segíti a májműködést,
- a lenmagolajban található napi 10 g linolsav hozzájárul a koleszterinszint fenntartásához.
Nyugdíjasbarát