Image default

Ez tényleg szenzációs – Előkerültek az Egri csillagok elveszettnek vélt képkockái

A legnagyobb magyar filmekről nem is sejtjük, hogy valójában remake-ek. Pedig ilyen a Liliomfi, a Lúdas Matyi, A Pál utcai fiúk, csaknem az összes Jókai-filmünk, és az 1968-as Egri csillagok is, amelynek bő 100 éve forgatott némafilmváltozatából nemrégiben kerültek elő életre kelthető apró szilánkok.

Hagyatékból került elő az Egri csillagok

A Filmarchívum hat és fél évtizedes története alatt kerültek már elő elveszettnek hitt magyar filmek külföldről, magángyűjteményből, pincéből, padlásról, olajoshordóból, kukából, de voltak tekercsek, amelyek hatósági zár alá véve, vagy háborús jóvátételként menekültek meg az enyészettől. A legtöbb esetben az alkotói hagyatékok azok, amelyekből unikális értékkel bíró mozgófilm felvételek szoktak előkerülni.

A nagy feladat azonban megtalálni ezeket a hagyatékokat, amelyekről sokszor az örökösök sem gondolják, hogy milyen komoly kultúrtörténeti értékek hordozói.

Most is egy ilyen hagyaték volt az, amely megőrizte számunkra az Egri csillagok első, 1923-as filmváltozatának több jelenetkockáját. Ezek közül sokat, ha csak egy villanásra is, de sikerült életre kelteni a Filmarchívumban. Mivel a filmből ezidáig csak két sajtófotó volt ismert, most elmondhatjuk, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk az alkotáshoz, amelyet a világhírű Fejős Pál rendezett. Akkori feleségének, a film főszereplőjének, Jankovszky Marának hagyatékában maradtak fenn a villanásnyi jelenetek és a film emlékdokumentumai, amelyek közül néhány fénykép, díszlet- és jelmezterv is előkerült.

A most felfedezett 122 eredeti filmszalagdarabka talán segít abban, hogy értékelhető képet alkossunk az Egri csillagok első filmváltozatáról.

„Valaha megvolt neki a film teljes kópiája is, de valaki egyszer megijesztette, hogy kockázatos ilyen tűzveszélyes filmeket a lakásán tárolni, és szegény ijedtében kidobta az összes filmtekercset a kukába. Később aztán ezt nagyon megbánta.” – meséli Dénes István Liszt-díjas karmester és zeneszerző, aki Jankovszky Mara oldalági rokonaként hagyatékának megmentője.

Egy házban laktak a belvárosban, így a gazdag és boldog emlékeket idéző hagyaték Jankovszky halála után a karnagy úrhoz került, aki most megosztotta a Filmarchívummal mindazt, amit száz évvel ezelőtt a filmtörténet első Vicuskája megőrzésre érdemesnek tartott.

A cikk ITT folytatódik.

Nemzeti Filmarchívum – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

“Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!” – Öt éve nincs köztünk Bőzsöny Ferenc

nyugdijaspeti

Ismét Pécsre látogat a különleges emeletes Ikarus pénteken

nyugdijaspeti

Az 581 éve született Mátyás királyra emlékeztek Kolozsváron

nyugdijaspeti