Image default

Egyre több európai ország tolná ki a nyugdíjkorhatárt – Magyarországon ez a helyzet

Európa rohamosan öregszik. Már ebben az évtizedben is a 65 év felettiek tették ki az EU-ban a lakosság bő 20 százalékát. Ám ez a mutató 2070-re már fel fog kúszni 30 százalékra. Eközben a munkaképes korú népesség folyamatosan apad. Az Economx szemlézte a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány nyugdíjkorhatár tanulmányát.

Az életkorral összefüggő közkiadások emiatt mind magasabbra emelkednek. Már csak azért is, mert ahogy a modern egészségügynek hála egyre tovább élünk a nyugdíjban töltött évek száma is pörög felfelé.

Hogy a jelenlegi trendek mellett a nyugdíjrendszert fel lehessen tartani, az európai országok kénytelenek időről időre megemelni a nyugdíjkorhatárt.

Magyarországon átlagos a nyugdíjkorhatár

Átlagosnak mondható az unióban, hogy Magyarországon 2022-ben 65 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt, úgy hogy a nők 40 év szolgálati idővel is nyugdíjba vonulhatnak.

Nálunk jelenleg nincs terítéken a további emelés.

Belgiumban, Luxemburgban és Szlovéniában is 65 évesen lehet nyugállományba vonulni. Az EU-ban jelenleg a legtovább az olaszoknak, a bolgároknak, a dánoknak és a görögöknek kell dolgozniuk. Náluk 67 évesen lehet visszavonulni, Németországban 66 éves korig kell dolgozni.

Ezen a téren a francia rendszer a leggálánsabb. Viszont idén hiába voltak ellene heves tüntetések: a 62 éves nyugdíjkorhatárt 2032-től fel fogják tolni 64-re.

Sok uniós országban már be van tervezve a korhatár-kitolás

Dániában 2035-ben 69 évre emelkedik majd, Hollandiában 2028-ra 67 év és 3 hónap, Spanyolországban 2027-től 67 év, Németországban 2031-től lesz 67 év lesz a nyugdíjkorhatár.

Az OECD a nyugdíjrendszereket érintő folyamatok bemutató tanulmányában a 2060-as évre vonatkozó prognózist is készített a jövőbeli nyugdíjkorhatárokról. Eszerint a következő négy évtizedben két évvel fog emelkedni az átlagos nyugdíjkorhatár. Előrejelzésük szerint 74 évvel Dániában lesz a legmagasabb a visszavonulási korhatár, legalacsonyabb pedig 62 évvel Szlovéniában és Luxemburgban. Érdekesség, hogy hazánk példáján a férfiak esetében változatlan, 65 éves korhatárt jósoltak, míg a nőknél csökkentettet, 62 évest.

Economx – Nyugdíjasbarát

Olaszországban össze fog omlani a nyugdíjrendszer?

hírek ebből a rovatból

Hamarosan újabb gyöngyszem nyeri vissza eredeti szépségét

nyugdijaspeti

Így lesznek nyitva a budapesti piacok december 18-tól 24-ig

nyugdijaspeti

“A korrupció az, amiből kihagynak” – Már 21 éve nincs köztünk a Hofi

nyugdijaspeti