Image default

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk az almáspite sütésekor

Az ősz igazi sztársüteménye az almáspite. Az örök kedvenc hatalmas népszerűségnek örvend szinte minden magyar családban. Van azonban néhány buktatója.

Kevesen tudják, de az almás pite gyökerei a 13. századi Angliáig nyúlnak vissza. Az évszázadok folyamán nem csak Európában, de az egész világon elterjedt, hazánkban pedig minden nagyszülőnek megvan a saját receptje.

Az almás pite elkészítése egyszerűnek tűnhet, de azonban vannak hibák, amiket még a legrutinosabbak is elkövetnek. Összegyűjtöttük ezeket.

1. Az almáspite sok előkészületet igényel. Ilyen példdául az, hogy az almát előkészítjük és megfőzzük, vagy cukorral megfuttatjuk. A nyers alma használata nem ideális annak víztartalma miatt, hiszen a sütés közben kifolyó nedvesség eláztatja a pite alján lévő tésztaréteget.

2. Nem minden almafajta alkalmas arra, hogy élete az almáspitében érjen véget. Érdemes olyan fajtákat választanunk, ami kifejezetten roppanós és tökéletes egyensúlyban van benne az édes és a savanyú.

A jonatán és a granny smith alma lehet a legjobb választás.

3. Nem szabad túlságosan sokáig gyúrni a pitetésztát, hiszen így az állaga kemény, rágós lesz azért, mert a kézi munkának köszönhetően összehúzódnak a gluténrostok benne.

Éppen ezért csak addig szabad gyúrni, amíg homogénre össze nem állnak az alapanyagok.

4. Érdemes a töltelékhez egy kevés keményítőt is hozzáadni, hiszen így bársonyosan sima lesz.

5. A tészta összeállítása során sosem szabad meleg vajjal dolgozni, hiszen így zsíros állaga lesz. Az sem jó azonban, ha a vaj túlságosan hideg. Ebben az esetben ugyanis nem tudjuk egyenletesen a liszthez hozzáadolgozni.

6. Szintén hatalmas hiba, ha nem szurkáljuk meg az almáspite tetejét. Ebben az esetben ugyanis a gőz nem tud távozni belőle, így

a felső tésztaréteg először felpúposodik, majd elreped.

7. Sosem szabad azelőtt felvágni az almáspitét, hogy az kihűlt volna. A forró töltelék ugyanis kifolyhat a süteményből miközben feldaraboljuk, míg ha hagyjuk pihenni, szirupos masszává válik, ami megtartja az alakját.

Nyugdíjasbarát, fotók: Unsplash

hírek ebből a rovatból

Ha utaztál ilyen Ikarus buszon, akkor ez téged is érdekelhet

nyugdijaspeti

“Leleplezzük” a balatoni-titkot: Így néz ki valójában a hekk, de hogy került Magyarországra?

nyugdijaspeti

December volt az elmúlt 122 év tizedik legcsapadékosabb hónapja

nyugdijaspeti