Image default

Feleki Kamill és az ő “Bűn és büntetés notesze”

115 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Törökbálinton Feleki Kamill, akit a magyar Fred Astaire-ként emlegettek. Már 11 évesen eldöntötte, hogy színész lesz, és 1922-től a Városligetben magánórákat vett egy artistától.

1926-ban beíratkozott Rákosi Szidi színészképzőjébe, és alig 1 év után Lázár Ödön szerződtette a Király Színházba. Kezdő létére rendkívül nagy fizetést kapott, és Gombaszögi Ella pártfogoltjaként a színésztársadalom is befogadta.

Néhány évig külföldön adta elő Camillo Feleky néven különleges ügyességű táncszámait. Ekkortól kezdve ünnepelt táncos-komikus lett, többek között az Operettszínházban, a Komikusok Kabaréjában, a Royal Orfeumban, a Royal Revü Színházban és a Vígszínházban is fellépett.

Szinházi Magazin, 1939. november 18-i szám – forrás: ADT Arcanum

Sal Endre, az Újságmúzeum és Facebook oldalának főszerkesztője a Mi, magyarok a színpadon című könyvében, 51 fantasztikus színészlegenda életéről írt. Ebben természetesen Feleki Kamillnak külön fejezetet szentelt, melyből az alábbi, rá igazán jellemző humoros sztorikat emeljük ki.

Borravaló

Feleki Kamill híresen fukar tudott lenni, nem véletlen, hogy a pesti vicc szerint a népszerű színész, Bilicsi Tivadar és Feleki együtt mentek vacsorázni. Feleki még a leves kanalazása közben megkérdezte Bilicsit, hogy mennyi borravalót ad a személyzetnek. “Öregem, én hozzád igazodom!”, mondta Bilicsi. Erre Feleki: “Nem lesz az kevés?”

Feleki vs. Honthy

Honthy Hannával számtalanszor fellépett a Csárdáskirálynőben Honthyról -tudni kell, hogy minden pillanatban primadonnaként viselkedett, és nehezen viselte, ha más is sikert aratott mellette. Egy alkalommal az előzetesen megbeszélt jelenetet felrúgta, Feleki helyett egyedül ment fel a színpadra, és az utána nyúló apró embernek még rá is vert egy esernyővel a kezére. Feleki vérig sértődött, és nem volt hajlandó a továbbiakban egy színpadon szerepelni Honthyval.

Büntetés-notesz

A színész sértődéseitől a többi kollégája is rettegett. Volt ugyanis egy notesze, amelybe feljegyezte a bűnöket és a büntetést is. Egy alkalommal egy jó barátját és annak feleségét várták vacsorára a lakásukban. A pár nem jött, Feleki pedig elővette a noteszát és ítéletet hirdetett. A barátot egy évre száműzte az életéből, a feleségét viszont kettöre mert neki tudnia kellett volna, hogy ha vacsoráról van szó, mennyit készülődött a színész felesége a vacsorával.

A Fiatalkorunk rovat további cikkei EZEN az oldalon találhatóak.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

IV. Béla és Károly Róbert hamisított érméit is megtalálták a tordai ásatáson

nyugdijaspeti

Több hó lesz Európában ezen a télen? Így befolyásolhatja az El Niño az időjárásunkat

nyugdijaspeti

Nyolc érdekesség a Mindenszentekről

nyugdijaspeti