Image default

Így készítik ezeket a gyönyőrű gyimesi írott tojásokat

A húsvéti tojásírás máig élő hagyomány Erdély keleti peremvidékén, a Hargita megyei Gyimesekben. A hagyományos minták nemzedékről-nemzedékre öröklődnek, több mint kétszáz díszítési forma ismert. 

Írott tojás a kertben, egy hóvirág alatt az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor

Az íráshoz, tojásíráshoz szükséges felszerelést mindenki elkészítheti otthon magának. Szükség van egy 10-15 cm hosszú, ceruzavékony botocskára vagy kifaragott fára; ha faragjuk, egyik végén a feje valamivel vastagabb lehet, mint a nyele. Ez után fémből egy kis csövecskét készítünk. Ennek anyaga régen a piparéz volt, mint legvékonyabb és legtartósabb fém; ma helyébe a fogpaszta, borotvakrém tubusát vagy a cipőfűzőzsinór végén a pléhfoglalatot használjuk.

Méhviasz íróka segítségével írott tojást készít Ambrus Andrea az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor

A 15-20 mm hosszúra és 4-5 mm szélesre kivágott fémlapocskát rácsavarjuk egy tűre, majd a tűt kihúzzuk belőle. Kívánatos, hogy a kis fémcső minél vékonyabb legyen, mert így szépen lehet vele írni. Ezt a csövet beerősítjük a pálcika fejébe, a nyélre merőlegesen. A beerősítés úgy történik, hogy a pálcika fejét vagy kifúrjuk és a csövecskét beledugjuk, vagy a pálcikát meghasítjuk és a csövet a hasítékba illesztjük, majd mindkét esetben cérnával a fejhez rögzítjük.

Méhviasz íróka segítségével írott tojást készít Nagy Viorica (b) és Gergely Irén az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor

A csövecskén egy lószőrt is áthúzunk, hogy a híg viaszt vékonyan és egyenletesen engedje a tojás felületére. Ezzel elkészült a tojásírás szerszáma, a kesice. Több kesicét is jó készíteni, hogy amint az egyikben a viasz megfagy, a másikkal folytathassuk az írást.

Az írásra használt méhviasz megolvasztására egy vagy több kis fémedényt (pl. cipőkrémes doboz fedelét) vagy kis cserépedényt tartunk, bennük a kesicék fejével. A megolvadt viaszba egy kis kormot keverünk, hogy az írás szürke nyomát munka közben szemmel tudjuk tartani.

Az írás úgy történik, hogy a tojást bal kézbe vesszük és jobb kézzel írni kezdjük a hímet, a hímeket. Először a tojás felületét beosztjuk: hosszában két körvonallal négy cikkre, majd ezekre merőlegesen, mint az egyenlítő a földgömbön, egy vonallal összesen nyolc háromszöghöz hasonló félcikkre osztjuk. Vannak olyan hímek, amelyeket további vonalakkal tizenhat mezőre kell osztani, nagy ritkán viszont van néhány olyan hím is (pl. a vesztett utas), amely beosztást egyáltalán nem igényel.

Írott tojás készül az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor

Az írás befejezése után a tojások számára festőt készítünk. Régen növényi festékeket használtak, ma már bolti festéket vásárolunk és a tasakjára írt utasítás szerint a tojások számának megfelelő nagyságú edényben készítjük el. A tojásokat beletesszük és kellő ideig benne hagyjuk, közben néhányszor megforgatjuk.

Írott tojás készül az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor

A festék a viasszal írt hímeket kivéve a tojások felületét pirosra festi. A festékből kivéve a tojásokat megszárítjuk és meleg, puha ronggyal áttöröljük. A törlés eltávolítja a viaszt, és az írások a tojás felületén fehéren maradnak. Egy kis szalonnával átdörzsölve, a tojások fényesebbek lesznek, de utána a fölösleges zsiradékot le kell törölni róluk.

Írott tojás készül az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor
Hidegségpataka, 2024. március 23. Írott tojás készül az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor
Írott tojást készít Gergely Irén (b) és Nagy Viorica az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán 2024. március 23-án. MTI/Veres Nándor

A leíráshoz Antalné Tankó Mária, Gyimesi írott tojások című művét hívtuk segítségül.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Akinek a muzsikájáért minden ujjára vagyont érő gyűrűt húztak – Öt plusz egy érdekesség Dankó Pistáról

nyugdijaspeti

Több, mint félmillióan voltak kíváncsiak tavaly erre a helyre, egymilliárdos bevételt hozott

nyugdijaspeti

Kezdődik a hóvirágünnep az ország talán legszebb arborétumában

nyugdijaseszti