Image default

Ha erről a számról keresnek, fel ne vedd és vissza se hívd!

Újra célkeresztbe kerültek a magyar telefontulajdonosok, ugyanis visszatértek a wangiri csalók. A napi.hunak több olvasója is jelezte, hogy váratlanul egy tunéziai telefonszámról hívták őket (+216 kezdetű számról). 

Szerkesztőségünket is hívták már (+260 kezdetű zambiai számról) és mivel a hívás nem ismétlődött, és nem utalt semmilyen jel arra, hogy valaki tényleg keresne az afrikai országból, valószínűleg csalók próbálkoztak.

Minket erről a számról hívtak

A leghasznosabb dolog, ha ilyenkor nem teszünk semmit, senkinek eszébe ne jusson visszahívni őket. A csalásuk lényege, hogy amikor visszahívja az adott előfizető a külföldi számot, felépül egy emelt díjas nemzetközi hívás. Amiből a csalóknak pénzük lesz, nekünk pedig kiadásunk, nem is kevés.

A Yettel szakemberei folyamatosan figyelik az ilyen jellegű gyanús hívásokat és a mielőbbi gyors hálózati beavatkozásnak köszönhetően igyekeznek azokat mielőbb letiltani a rendszerből  – közölte a Napi.hu-val a mobilszolgáltató cég.

forrás: napi.hu

Arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt hetekben megnövekedett és kitartóan magas azoknak az adathalász próbálkozásoknak a száma, amikor SMS, online üzenet, e-mail vagy

telefonhívás formájában valójában csalók szeretnének tőlünk pénzt kicsalni vagy megszerezni a személyes adatainkat.

Ilyen eset lehet az is, amikor egy ismeretlen külföldi, sok esetben távoli ország telefonszámáról kapunk hívást – hangsúlyozták.

A Yettel arra figyelmeztet, amennyiben az ügyfél visszahívja a számot, az számára nemzetközi díjú hívásként keletkezik. Az oka, hogy a csaló oldalon emelt díjas lehet a szám, ami a csalónak bevételt generál, de ennek a többletköltsége az ügyfél oldalán jelentkezik.

A szolgáltató hangsúlyozza, ha biztosak vagyunk benne, hogy az adott országból nem várunk hívást, akkor semmiképp ne válaszoljunk a hívásra. Miután megszűnt a hívás, azonnal tiltsuk le a számot.

Napi.hu nyomán Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Hétvégére itt a jobb idő, egyelőre marad a kora tavaszi időjárás

nyugdijaspeti

“Százig van még harminc évem” – Endrei Judit Szentendre díszpolgára lett

nyugdijaspeti

Így látogatható a Szent István Bazilika karácsonykor

nyugdijaspeti