Image default

Ismét életet mentett a Gondosóra – ez már a sokadik

Többször is beszámoltunk a Nyugdíjasbaráton, hogy a Gondosóra segítségével találtak rá idősekre, mentették meg őket a nagyobb bajtól.

Például a közelmúltban a Tolna vármegyei Szakcs külterületén, ahol egy idős nő tévedt el az erdőben. A Gondosórán keresztül segítséget kért, a műveletirányítás felvette a kapcsolatot a Gondosóra diszpécserközpontjával. Az eszköz által küldött GPS-koordináták alapján pedig – a riasztás utáni 27. percben – a dombóvári hivatásos tűzoltók rá is találtak a rémült asszonyra.

Ma pedig az Országos Mentőszolgálat számolt be, hogy a Gondosóra Diszpécserközpontjába érkezett segélykérés egy 70 év körüli Hajdú-Bihar vármegyei férfihez, aki otthonában lett rosszul. A diszpécser értesítette a mentőket és a beteg fiát légzésvizsgálatra instruálta. A férfi már nem lélegzett, így fia a telefonos segítséggel megkezdte a beteg újraélesztését. Miután bajtársaik a helyszínre értek, emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerre vezetett. A férfit kritikus állapotban szállították kórházba a mentők.

A Gondosóra magától tette a dolgát

Egy másik esetben az asszony temetőbe indult, hogy rendbe hozza a férje sírját. Már majdnem végzett a virágok ültetésével, amikor egyszerre csak a földön találta magát. Nagyon megütötte a karját és a lábát, hiába próbált, nem bírt felállni. Hétköznap délelőtt lévén senki nem volt a közelben, aki segíthetett volna. Kezdett pánikba esni. A kütyü viszont jól vizsgázott. Az elesést ugyanis a készülék érzékelte és jelzést küldött a központba.

Fél perc sem telt el és egy kedves női hang jelentkezett. Marika elmesélte, mi történt, és azt, hogy mindene sajog. A diszpécser megnyugtatta őt, végig beszélt hozzá, közben értesítette a mentőket. Negyed óra múlva rátaláltak és kezelésbe vették. Szerencsére nem tört el semmije, bár a zúzódásai csak lassan gyógyulnak. „Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha nincs velem ez” – mutatja hálásan a Gondosórát.

Hogy működik a Gondosóra program?

  • Segítségkérés esetén a Felhasználó hosszan megnyomja a készülékén található főgombot.
  • Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
  • A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a Felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  • A diszpécser megpróbál saját hatáskörben a segítségére lenni a Felhasználónak és megoldani a problémát.
  • Amennyiben a diszpécser szakmai mérlegelése alapján külső segítségre van szükség, értesítheti a megadott kontaktszemélyt, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a sürgősségi segélyhívót tárcsázza. A megadott kontaktszemélyt minden esetben értesíti a segélyhívás megtörténtjéről.

A segítségnyújtás több szinten valósul meg:

  • Olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a jelzőeszközön keresztül a felmerülő problémák megoldásában.
  • Olyan esetekben, amikor szükséges a személyes beavatkozás (pszichés, mentális probléma, segítségkérés ügyintézéshez, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás kérése stb.) a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  • Olyan esetekben, amikor sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét), a diszpécser – a kontaktszemély értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet, akár a sürgősségi segélyszolgálat bevonásával.
  • Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt.

Minden hasznos és fontos információ a Gondosóráról EBBEN a cikkünkben található. A Gondosóra programról részletesebb információ EZEN A HIVATALOS OLDALON található.

Regisztrálni lehet telefonon a +36 1 445 0080-as telefonszámon és a www. gondosora.hu oldalon is. A program a regisztrációt követően is ingyenes, tehát a szolgáltatásért sem kell fizetni. 

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Nem kamu a kisbaba újraélesztéséről szóló megható videó

nyugdijaspeti

Endrei Judit: Ne az idő múlásán siránkozzunk, ha nem találjunk meg minden napban valami jót!

nyugdijaspeti

A világ kilenc legikonikusabb épülete: régen és most

nyugdijaseszti