Image default

Itt a szódabikarbóna trükk, hogy legyen a vágódeszkád olyan, mintha tegnap vetted volna

Valószínűleg nem emlékszel arra az időre, amikor túl lusta voltál ahhoz, hogy vágódeszkát használj egy alma felszeleteléséhez vagy egy fej saláta tövének levágásához, de sajnos a konyhapultod igen. A vágódeszkáknak több alapvető funkciójuk is van a konyhában. Főként azt akadályozzák meg, hogy a munkalapok az ételkészítés közepette összekarcolódjanak.

A modern vágódeszkák nem csak fából készülnek. Kaphatunk műanyagból, üvegből, bambuszból, sőt szilikonból is. Mégis sokunk számára a fa a megbízhatóan választott anyag. A fából készült vágódeszkákat, Kínában és Európában már a 15. század eleje óta használják.

Nemcsak a deszkát, de fakanalakat is tisztíthatunk ezzel a módszerrel

Eredetileg a nagy húsdarabok megpuhítására és előkészítésére használták, manapság azonban a fából készült vágódeszkát azért választjuk, mert a fadeszkák jól bírják a hosszabb mindennapi használatot, és akár több mint egy évtizedig is kitarthatnak.

Ha azonban az idő múlásával nem megfelelően ápolják, már a vágódeszkára való ránézés is elgondolkodtathat, ha figyelembe veszed, hogy az évek során mennyire elhasználódott. Meglepő módon a szódabikarbóna lehet a megoldás, hogy régi vágódeszkádat újra életre keltd.

Használj szódabikarbónát, hogy kedvenc vágódeszkádat újjá varázsold!

Ha évek óta ugyanaz a vágódeszka van nálad, valószínűleg már kissé unalmasan néz ki, és némi megújulásra szorul. Ha fából készült vágódeszkád van, már ismered a fűszerezés folyamatát: Azzal, hogy a vágódeszka felületét ásványi olajjal borítod be, közvetlenül megakadályozod, hogy az ételmaradékok vagy szagok beszivárogjanak a láthatatlan repedésekbe. Hosszabb használat során azonban a deszkák elhasználódnak, és szükség lehet egy-két további lépésre, hogy segítsen helyreállítani az eredeti minőségüket.

A legtöbben már tudjuk, hogy a szódabikarbóna frissességét citromlével mérhetjük, de meglepő módon ugyanez a buborékos reakció csodákat művel kedvenc vágódeszkáddal is. Ezt az egyszerű módszert mutatja be egy videó, amelyben egy nő bőséges mennyiségű szódabikarbónát szór egy nagyméretű fából készült vágódeszkára, a porra citromlevet facsar, majd az eleggyel súrolja a deszkát. Miután a deszkát lesikálta, vízzel leöblíti, és vadonatújnak tűnik.

A citrom és a szódabikarbóna azonban “belül” nem teljesen tisztítja meg a vágódeszkát. Köztudámású, hogy a szódabikarbónát és a citromot gyakran használják szagtalanítóként, de nem csökkentik vagy távolítják el az ételkészítés során visszamaradt baktériumokat. Bár szép dolog, ha újnak néz ki a vágódeszkád, de mi a legjobb módja a fából készült vágódeszka legtökéletesebb tisztításának?

De akkor hogyan kell megfelelően tisztítani?

A citrom és a szódabikarbóna nem az egyetlen olyan összetevő, amellyel eltávolíthatod a bosszantó szagokat kedvenc vágódeszkádról. Miután a citromos-szódabikarbónás művelettel végeztél, használj egy kis sót vagy ecetet a baktériumok eltávolítására. Ha ezzel bedörzsölöd a deszkát, utána mosogatószeres szivaccsal mosd le a deszka mindkét oldalát, majd tedd a szárítóra, hogy a víz le tudjon csöpögni a felületén.

Függetlenül attól, hogy milyen gyakran szagtalanítod vagy tisztítod a vágódeszkát, a legfontosabb tényező, amit nem szabad elfelejteni, a következetes kezelés. Ez a folyamat megakadályozza, hogy a vágódeszka idővel kiszáradjon és megrepedjen. Némi ásványi olajjal havonta egyszer át kell törölni a fenti módszerrel megtisztított deszkát. Olajozás után mindig ügyelj arra, hogy az olajat néhány órán keresztül hagyd beszívódni a fába, mielőtt letörölnéd, hogy újra használhasd.

További tippekért és trükkökért keresd fel Spóroló rovatunkat!

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Ezentúl értesítést is kaphatsz a lejáró receptjeidről, de minden egészségügyi papírod is egy helyen lesz

nyugdijaspeti

Itt a lista – ők kaptak Kossuth-díjat 2024-ben

nyugdijaspeti

Krúdy nem kapott hitelt, ezért négy koporsót rendelt a kávézóba

nyugdijaspeti