Image default

Karikó Katalin egykori egyetemének adta a Nobel-díja másolatát

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

A biokémikus keddi előadásán beszámolt a tavaly decemberi, stockholmi Nobel-hét eseményeiről.

bejelentette, hogy az egyetemnek adományozza elismerésének másolatát, valamint a díjjal járó több mint félmillió dollárt, melyből a kiváló tanárok és diákok részesülnek majd.

Karikó Katalin úgy fogalmazott, nagyon sokan dolgoztak a koronavírus elleni vakcinán és az azt lehetővé tevő kutatásokon, ezért szeretné megosztani a díjat és az érte kapott összeget a jövő generációval.

Karikó Katalin biokémikus elhelyezi Nobel-díjának másolatát az életútját és munkásságát bemutató új, állandó kiállításon a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjában. MTI/Lehoczky Péter

A kutató a tárlat megnyitóján a hallgatókhoz szólva kifejtette, bízik benne, hogy a kiállított díj, illetve az adománya révén létrehozott támogatás arra inspirálja az oktatókat és a hallgatókat, hogy a legjobbak legyenek. Mint mondta, tervei szerint

az általa alapított díjat minden évben egy-egy oktató-kutató, illetve egy hallgató kapja majd meg, az elismeréseket pedig személyesen szeretné átadni.

Karikó Katalin azt mondta, hogy az elmúlt három évben ideje nagy részét reptereken, repülőkön töltötte, olyan városokban járt, melyekből semmit nem látott. A jövőben azonban munkájára akar koncentrálni.

MTI/Lehoczky Péter

A módosított mRNS-t készíteni nagyon olcsó és gyors

Jelenleg is több mint 250, az mRNS-technológiát alkalmazó klinikai teszt folyik világszerte. A legelőrehaladottabbak a vírusokkal szembeni oltóanyagok. Így fejlesztenek vakcinát az influenza, a HIV vagy a majomhimlő ellen is. De olyan baktérium vagy parazita okozta betegességek megelőzésére is mint a tbc, illetve a malária. Ígéretesek azok az eljárások, melyek több tumorban jelenlévő antigén felhasználásával készítenének vakcinát. Illetve azok az egyénre szabott eljárások, melyeket az adott páciensen segítenének elkerülni a daganat kiújulását hasnyálmirigyrák vagy melanoma esetében.

Ezek mellett keresik a megoldást a földimogyoró- vagy a poratka-allergia kezelésére is.

MTI/Lehoczky Péter

Rovó László rektora a Karikó Katalint köszöntő ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a koronavírus elleni vakcinával az orvosok olyan eszközt kaptak a kezükbe, mellyel hatékonyan vehették fel a küzdelmet a pandémiával. Az oltóanyag létrehozását megalapozó – Nobel-díjjal elismert – felfedezés pedig a következő évtizedekben hatalmas változásokat hoz az egészségügyben, mert új, az életminőséget jelentős javító kezelések jelenhetnek meg.

A rektortól egy egyetemi laborköpenyt kapott Karikó Katalin

Mint mondta, az egyetem kutatóprofesszora ezt hamarosan használni is fogja, hiszen tavaly óta saját dolgozószobája van Szegeden, ugyanaz, amely egykor Szent-Györgyi Alberté volt.

Karikó Katalin megkapta Szent-Györgyi Albert dolgozószobáját!

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra – tavalyi áron?

nyugdijaspeti

Ezekre a helyekre költöznek a tehetősebb nyugdíjasok

nyugdijaspeti

Ha utaztál ilyen Ikarus buszon, akkor ez téged is érdekelhet

nyugdijaspeti