Image default

Kincsem születésének 150. évfordulóját így köszönti az MNB

Kincsem megnevezéssel 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forintos címletű színesfém emlékérméket bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank. Minden idők legsikeresebb magyar versenylova 1874. március 17-én született. Születésének 150. évfordulója alkalmából készültek az érmek.

A jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte, az érmék elsődleges rendeltetése a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, nemzeti értékeink bemutatása, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet.

Ezüst és színesfém is elérhető

Az emlékérmék ezüst és a színesfém változatai képileg megegyeznek. Az előlapon Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, amelyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett.

A babérkoszorú szalagos bokrétáján, köriratban az 54 futamon 54 győzelem középen az 54 felirat olvasható.

Az ezüst érme előoldala

Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása jelenik meg – Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján -, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait. Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható.

A hátoldalon megjelenik még a versenyló kedvenc macskájának ábrázolása is, akihez különleges kapcsolat fűzte, versenyein és utazásain elmaradhatatlan társa volt.

A színesfém emlékérme hátoldala

Csak korlátozott példányban lesz elérhető a Kincsem emlékérme

A 15 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A színesfém változat 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. Mindkét változat mérete azonos. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből ötezer, a színesfém érméből hétezer darab készíthető.

MTI/Kovács Tamás

Az ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg keddtől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóságának vezetője egy érmét ad át Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárnak a Kincsem versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából kibocsátott 15000 Ft névértékű ezüst emlékérem bemutatóján a Kincsem Park Panoráma éttermében. MTI/Kovács Tamás

Kincsem 54 versenyéből 54-et nyert meg

A verhetetlen csodakanca Magyarországon, Blaskovich Ernő ménesében tenyésztett angol telivér volt, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. A sportsikerei révén világhírűvé vált versenyló Magyarországon kívül Európa több országában 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Sorozatos győzelmeinek titka – nyugodt természetén felül – rendkívüli fizikai adottságaiban és egyedi tulajdonságaira kialakított edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára – áll a közleményben. Kincsemről további érdekességek a Magyar Állatvédelem cikkében olvashatóak.

Krúdy Gyula így írt Kincsemről

„Kincsem volt az, aki

fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon.

A Majthényi Izidorok, a Baltazziak, Zichy Béla grófok, Dréher Antalok, Springer Gusztávok, Teleki László grófok, Apponyi Antalok, Geist Gáspárok, Luczenbacher Miklósok, a Rothschildok, a Sigrayak, Wenckheimek, Esterházyak, Harkányiak, Rohonczyak, Szemerék voltaképpen azért neveltek csikókat az utolsó ötven esztendőben, hogy utolérjék ama legendás Blaskovich Ernőt. ”.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Korda 85! Ma ünnepli születésnapját megannyi sláger előadója

nyugdijaspeti

Világhírű fotós 1956-os képeiről nyílik kiállítás, egyetlen napon ingyenesen is megtekinthető

nyugdijaspeti

Alig három hétig látható már csak a népszerű kiállítás

nyugdijaspeti