Image default

Ma is nagyon meleg lesz, töltsük fagyizással az időt

Jobbára napos időre számíthatunk a fátyol- és a képződő gomolyfelhők mellett, délutántól nyugat felől már vastagabb felhősávok is besodródhatnak. Csapadéknak kicsi az esélye, de néhol futó zápor előfordulhat. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, főként a Kisalföldön megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.

Ilyen időben fagyi kell

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként.

Nero császár pedig több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott.

A fagylaltot csak 1660-ban tették elérhetővé a nagyközönség számára. A szicíliai Procopio a Café Procope-ban, Párizs pedig az első kávézójában mutatta be a tej, tejszín, vaj és tojás keverékének receptjét.

Az első fagyis hely

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot.

Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagyi receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Amerikában…

Magyarországon alkoholos fagyi?

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

Sissi királyné kedvenc fagylaltja az ibolya volt.

Tölcséres fagylaltot nyalogatni Magyarországon valószínűleg csak a XIX. század második felében lehetett először. A maihoz hasonló tölcséreket a XX. század fordulóján kezdtek el gyártani. Az 1900-as évek elején több helyen már télen is árusítottak 6-8 féle fagylaltot.

Simai Kristóf XVIII. század végén, Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében több mint tízféle fagylaltrecept szerepel (néhány közülük „aludt” gyümölcsként, például „aludt meggy”, mások fagylalt néven, például „fagylalt kajszibarack” vagy „fagylalt csukoládé”), a piros gyümölcsökből (meggy, földieper) vörösborral, a világos húsúakból (citrom, barack) „jó fejér borral” készítették az édességet.

Mi a különbség a fagylalt és a jégkrém között?

Jégkrém: Legalább 10%, soványabb változata legalább 3% tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.

Krémfagylalt: 50%-a tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. 1 liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.

Gyümölcsfagylalt: Legalább 20%-a gyümölcs – citrusból 15% -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcscukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.

Parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.[3]

Sorbet: Jégkása – a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.

Sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni

Jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel

Jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

A fagylaltoknak néhol ország- vagy tájspecifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török maraş dondurması. Ecuadorban és Kolumbia egy részein elterjedt fagylaltváltozat az helado de paila.

Különleges jeges édesség a koreai Patbingsu, amely jégpehelyből, öntetből és különféle feltétekből áll.

hírek ebből a rovatból

Hungarikum lett a lángos és a székelykapu

nyugdijaspeti

Ingyen kaphatsz őshonos vadvirágmagokat az Ökológiai Kutatóközponttól!

nyugdijaspeti

Kiderült lesz-e harmincezres bankjegy a pénztárcádban

nyugdijaspeti