Image default

Mézeskaláccsal és mézzel várnak mindenkit Gyulán

December 8-9-én rendezik meg a XIV. Gyulai méz- és mézeskalács fesztivált, ahol a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit.

A rendezvény fő célja a kezdetekkor – amikor még egy kis magánházban rendezték meg a fesztivált – is ugyanaz volt, mint ma: a méz népszerűsítése. Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repce például eladhatatlan volt, mára azonban azt is sokan keresik.

A szervezők az MTI-nek elmondták, hogy az évek során mintegy 50-70 dekagrammal egy kilogramm körülire nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás Magyarországon.

Árgyelán János, az egyik főszervező elmondta, a rendezvény sajátossága, hogy egyszerre szól a közönségnek és a méhészeknek is. A vendégeket mézkóstolókkal és -vásárral várják; ezzel párhuzamosan szakmai programokkal, előadásokkal is készülnek a méhészeknek.

A látványos, közönségnek szóló programok között szerepel a mézlovagrendek tótkomlósi fúvószenekarral kísért fáklyás felvonulása pénteken. Szombaton pedig méhészeti vásár lesz a művelődési házban, ahol csaknem az összes hazai fajtamézet meg is lehet kóstolni. Szombaton hirdetik ki az Év kiváló magyar méze verseny eredményeit, amelyre idén csaknem 400 minta érkezett.

forrás: beol

A Mézlovagrendek idén is megkoszorúzzák Göndöcs Benedek szobrát. A részletes program a www.visitgyula.com oldalon tekinthető meg.

Magyar méz a világ legjobbjai közt

Korábban írtuk, hogy a világ tíz legjobbja közé került a magyar márka, s a fajtamézek kategóriájában a legjobbnak bizonyult a Dr Honey selyemfű méze. A magyar méz évtizedek óta egyet jelent földünk legjavával. S bár az elmúlt két évben jószerivel csak a nehézségekről hallani a méhészetek háza táján, azért néha örömre is van okunk.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elhunyt az ország talán leghíresebb filmrendezője, a Kossuth- és Balázs Béla díjas kiváló művész

nyugdijaseszti

Közelít a 60-hoz: Utoljára ünnepel öttel kezdődő születésnapot Kautzky Armand

nyugdijaspeti

100 milliós adománnyal ünnepel a 30 éves Béres csepp

nyugdijaspeti