Image default

Miért lesz rózsaszín a Lánchíd péntek estétől vasárnap estig?

A pink október világszerte a mellrák tudatosság hónapja. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen több mint két évtizede hívja fel a nők figyelmét a mammográfiás szűrővizsgálatok fontosságára, és végzi az ismeretterjesztő tevékenységet.

A közhasznú egyesület nem csak a kiemelten fontos október hónapban, hanem egész évben segíti az érintett betegeket, gyógyultakat, hozzátartozóikat, és az egészséges nőket is edukálja, például a lehetséges kockázati tényezők ismertetésével.

A mammográfiás szűrővizsgálatok nem „előzik meg” a betegség kialakulását, de a betegségből adódó halálozási számot bizonyítottan csökkentik. A mellrák nem egyfajta betegség, több típusa van, ezek többsége az időben történő diagnosztizálással és az időben elkezdett kezeléssel nagyon jó eredménnyel gyógyítható.

Ha valakinek panasza van, elváltozást észlel, ne várjon a következő szűrővizsgálatig, hanem minél előbb forduljon orvoshoz. A gyanús tünetekről, kockázati tényezőkről az egyesület honlapján lehet tájékozódni.

Vasárnap lesz a rózsaszín séta

Délután előadások – kerekasztal beszélgetések lesznek a budapesti Marriott Hotelben, napnyugtakor pedig rózsaszínre világítják ki a Szabadság-szobrot és a Széchenyi Lánchidat, a figyelemfelhívás jegyében. A hagyományok szerint sétát is szerveznek, zenés felvezetéssel.

A Lánchíd és a Szabadság-szobor három estén át lesz rózsaszínnel megvilágítva. Vasárnap velük sétálhat, aki szeretné szolidaritását kifejezni az érintettekkel, és egyetért a figyelemfelhívás fontosságával.

A teljes program IDE kattintva érhető el.

Korábban megírtuk, hogy a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint

napi 3967 lépés megtételével csökkenthető a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, míg napi 2337 lépéssel a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozásé.

„Tanulmányunk megerősíti, hogy minél többet sétálunk, annál jobb. Ez férfiakra és nőkre egyaránt érvényes, kortól függetlenül, és az sem számít, hogy a világ milyen éghajlatú régiójában élünk” – mondta a kutatást vezető Maciej Banach, a lengyelországi Łódźi Orvosi Egyetem és a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kardiológusa. Ennél kevesebb, összesen 2337 lépés kell a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozás kockázatának csökkentéséhez.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

97 évesen tér vissza a képernyőre Sir David Attenborough a Bolygónk, a Föld III. évadával

nyugdijaspeti

Akik vele dolgoztak, tűzbe mentek volna érte – elbúcsúztatták Balázsovits Lajost

nyugdijaspeti

Így szeretett bele Ruttkai Éva Latinovits Zoltánba

nyugdijaspeti