Image default

Csodálatos Munkácsy képek érkeztek Székesfehérvárra

Pénteken délután ünnepélyes keretek között megnyitották a Munkácsy Székesfehérváron című kiállítást a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között Munkácsy festményei, grafikai munkái, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsy-szobra is látható.

Székesfehérvárra érkezett a Pákh Imre műgyűjtő magángyűjteményéből válogatott Munkácsy-kiállítás

A Munkácsy Székesfehérváron című tárlaton hetvenhét alkotás kerül bemutatásra tizenegy kiállítóteremben a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A válogatott műalkotások között hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók Munkácsy Mihály életművéből, Valamint más alkotók Munkácsyról készített festményeit és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobrát is megtekinthetik.

A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményben őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel, később pedig Balló Ede festőművésztől került Ybl Ervin tulajdonába.

A legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció

Az amerikai-magyar üzletember, Pákh Imre az 1970-es években kezdte megalapozni magángyűjteményét, eleinte holland és olasz festők munkáinak vásárlásával. Munkácson született, így amikor a műgyűjtő érdeklődése a magyar festők munkái felé fordult, első vásárlásai egyikeként egy Munkácsy-festményt szerzett.

Pákh Imre gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt 2005 óta világszerte közel ötven kiállításon láthatta a közönség. Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Kétségtelen, hogy Pákh Imre Munkácsy-kollekciója nélkül az életmű teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon a festmények egy távoli kor képét tárják a látogatók elé. A teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig és a késői, álomszerű tájképekig.

A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A műfaji csoportok szerint rendezett kiállítás monografikus, rálátást kínálva Munkácsy festészetének időbeni alakulására.

„Nagy élmény Székesfehérváron látni ezt a kiállítást”

– mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki arról beszélt, mennyire fontos egy város mindennapjaiban a kultúra.

w_munkacsy_dsc_5918.jpg (1800×1200)

„Az életnek vannak olyan gyönyörű dolgai, melyek szebbé teszik a Földet. Ez az érték ünnepe, és óriási öröm, hogy több tízezer embernek megmutathatjuk ezeket az alkotásokat.” – méltatta a Munkácsy Székesfehérváron kiállítást a városvezető.

Majd hozzátette: büszkék lehetünk a magyar kulturális értékekre, hiszen azok a világ bármely más országéval kiállják az összevetést. Megköszönte a neves műgyűjtő, Pákh Imre példamutató hozzáállását is, aki nem elzárta ezt a magángyűjteményt, hanem alapítványának segítségével létrehozta ezt a kiállítást. A polgármester arra ösztönzött mindenkit, hogy jöjjenek el a január közepéig látogatható tárlatra, hiszen nem mindennapi alkalom, hogy ezekkel a művekkel egy helyen találkozhatnak.

A Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre magángyűjteményéből című kiállítás 2024. január 14-ig látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. Hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között van nyitva. A jegyárakról és további részletekről a Szent István Király Múzeum honlapján tájékozódhatnak.

Ha Székesfehérvár Munkácsy, akkor Budapesten Barabás

Budapesten pedig a 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjának életművét idézi meg “Barabás Miklós – A rajz mestere” címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

125 éve halt meg Barabás Miklós, az évforduló alkalmából ezért az MNG, 125 művet mutat be legújabb időszaki tárlatán. Néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzokat és akvarelleket, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség.

A válogatás átfogja a teljes grafikai életművet, így a korai munkák mellett láthatók Barabás itáliai képei (köztük a Velence alkonyatkor című remekmű).

Székesfehérvár.hu – Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Így lesz sűrű és gyönyörű a muskátlid

nyugdijaspeti

Csodás olasz filmklasszikusokat vetítenek az Urániában

nyugdijaspeti

Régi hiányosságot pótol a minisztérium a kutyákkal kapcsolatban

nyugdijaspeti