Image default

Kisvárdán is okos parcellakő segíti a múlt megőrzését

Idén első alkalommal Kisvárdán, az Akácfa utcai temetőben, idősebb Béres József feltaláló születésének 104. évfordulója alkalmából avatott okos parcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

Ezzel immár több mint negyven temetkezési helyen találhatók olyan parcellakövek, amelyek egy-egy QR-kód segítségével nemzetünk nagyjainak életművét mutatják be.

Az avatóünnepségre a temetőben nyugvó idősebb Béres József feltaláló születésének évfordulóján került sor. Idősebb Béres József a tudomány területén elért tett úttörő munkájával, eredményeivel éppúgy kiérdemelte az utókor tiszteletét, mint nemes humánumával, rendíthetetlen hazaszeretetével.

Mint írják, életművét a magyar örökség részeként tartják számon, életútját dokumentumfilmek, játékfilmek, színdarabok, könyvek dolgozták fel. Nevét intézmények, utcák, terek viselik, szobra a legnagyobb magyar gyógyítók között található a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.

“Mi, ma élők abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy ismertük Béres Józsefet személyesen. Így nekünk, kisvárdaiaknak fontos erkölcsi kötelességünk, hogy továbbvigyük azt az örökséget, amit Béres József a nemzetnek, a hazának és a világnak adott”

– idézi a közlemény Seszták Miklóst, a térség országgyűlési képviselőjét.

“A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyek temetkezési helyének védelmére született meg közel negyedszázada az úgynevezett Nemzeti Sírkert, amely immár több mint 6200 sírt számlál országszerte”. Ezt már Móczár Gábort a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója mondta el..

A Nemzeti Örökség Intézete két éve indította útjára az úgynevezett okos parcellakövek telepítését országszerte, melyek segítségével a Nemzeti Sírkertbe sorolt védett sírokban nyugvó személyeket mutatják be okostelefonok segítségével.

A parcellaköveken elhelyezett QR-kód a NÖRI honlapjára vezet, és azoknak a személyeknek az életútját mutatja be, akik az adott temetkezési helyen védett sírban nyugszanak.

Idősebb Béres József Kisvárdán található síremléke 2019 óta védett – áll a NÖRI szerdai összegzésében.

Nyugdíjasbarát

fotók: Seszták Miklós Fb oldala

Megújult a 250 éve született Pollack Mihály síremléke

hírek ebből a rovatból

Elrabolt medvét vittek vissza a rendőrök a gazdájának

nyugdijaspeti

Több idős embert is megmentettek a tűzoltók a napokban

nyugdijaspeti

“Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel”

nyugdijaspeti