Image default

32 évvel ezelőtt járt a Pápa Magyarországon – ezért sértődött meg rá akkor a szovjet nagykövet

Harminckét évvel ezelőtt, 1991. augusztus 16. és 20. között tartózkodott II. János Pál pápa először Magyarországon.

Staub F. Bruno, az Elnöki Tanács elnöke 1988. augusztus 18-án invitálta meg hivatalosan II. János Pál pápát magyarországi látogatásra:

„Meggyőződésem, hogy e látogatás újabb ösztönzést adna a kétoldalú, valamint a nemzetközi kapcsolatok és együttműködés továbbfejlesztésére, örömet és megelégedést jelent a katolikus hívők számára, és ezzel együtt az egész magyar társadalomnak is.”

II. János Pál az 1988. november 10-én kelt válaszlevelében ezt írta:

„Örömmel közlöm Önnel, hogy a meghívást elfogadom, abban a reményben, hogy a látogatás újabb ösztönzést adhat a nemes Magyar Nemzet és az Apostoli Szentszék közötti kapcsolatoknak, s egyúttal jó alkalom lesz a Katolikus Egyház fiainak a hitben való megerősítésére.”

A pápa meghívását 1988. augusztus 20-án jelentették be a Szent István bazilika előtti téren, mintegy százezer hívő jelenlétében megtartott ünnepi szentmisén, amelyen Szent István királyunk halálának 950. évfordulójára emlékeztek, és amely egyben a jubileumi év fénypontját jelentette. Mindez akkoriban azért tűnt „forradalmi” eseménynek, mert leszámítva a lengyel pápa 1979-es lengyelországi zarádokútját, hazánk lett volna az első kommunista ország, amelyet Karol Wojtyła felkeresett volna.

A látogatást a magyarországi politikai változások miatt végül elnapolták – az események folytán a katolikus egyházfő még egy kommunista országba kapott meghívást, és végül egy demokratikus országba látogathatott el 1991-ben. A pápai vizitet két fontos esemény előzte meg: Mindszenty József bíboros földi maradványainak hazaszállítása Esztergomba (1991. május 4.) és az utolsó szovjet katona távozása Magyarországról (1991. június 16.). A pápa így már egy teljesen szabad országba érkezhetett.

A pápalátogatás fénypontja egyértelműen a Hősök terén celebrált szentmise volt augusztus 20-án. A szentmisén elhangzottak ebben a cikkünkben olvashatóak. Még a szentmise előtt betegekkel találkozott a Szent István-bazilikában.

A pápa miséjére hatalmas tömeg gyűlt össze

Egyes becslések alapján több mint félmillió hívő jött el. Jelen voltak a külföldi országok nagykövetei is, köztük a szovjet diplomáciai képviselet vezetője. Mivel éppen akkoriban hajtottak végre egy államcsínyt Moszkvában Mihail Gorbacsov és reformpolitikája ellen, így félő volt, hogy ismét a keményvonalas kommunisták szerzik meg a hatalmat, illetve veszélyben forgott a kelet-közép-európai országok visszanyert függetlensége is. Éppen ezért a katolikus egyházfő beszédében kitért az akkori helyzetre:

“A Szovjetunióból érkező híreket hallva még buzgóbban imádkozom, azt kérve Istentől, hogy ez a nagy ország elkerülje az újabb tragédiákat. Azért könyőrgök imádságomban, hogy ne kerüljenek veszélybe azok az erőfeszítések, amelyeket az elmúlt években tettek, hogy az egész társadalom visszakaphassa szavát és méltóságát.

Hálásan emlékezem vissza találkozásaimra Gorbacsov elnökkel, aki két alkalommal meglátogatott engem. Különösen becsültem az őt vezérlő őszinte szándékot és azokat a nemes törekvéseket, amelyek őt áthatották az ember jogainak és méltóságának előmozdításában, valamint elkötelezettségét országa és a nemzetközi közösség javára.

Az általa megkezdett folyamatnak nem szabad megszakadnia.” – mondta II. János Pál.

Szavaira a szovjet nagykövet felállt és elhagyta a Hősök terét.

A szentmise után a pápa a budai Várban lévő prímási palotába ment, ahol a püspöki karral ebédelt. II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án hagyta el hazánkat, amivel véget ért az első látogatása.

Ezt üzente a magyaroknak augusztus 20. alkalmából a Pápa

Magyar Nemzeti Levéltár – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Decemberben indul a Virtuózok V4+ új évada

nyugdijaspeti

Újabb Munkácsy festmény került magyar kézbe, itt nézheted meg Te is

nyugdijaspeti

A menhelyi kiskutya tette boldoggá az özvegyasszony szomorú életét

nyugdijaspeti