Image default

Pontypaprikás galuskával, ahogy a Mátyás Pince első étlapján találtuk

A Mátyás Pincét 1904-ben nyitotta meg Baldauf Mátyás, aki előtte a belvárosi Kis Piszkosban volt üzletvezető. A Kis Piszkos Az 1900-as évek jellegzetes vendéglátóhelye volt, kocsma is, kávéház is, ahol a jófajta sörökhöz roppanós, békebeli virslit fogyasztottak. Itt ismerkedett meg leendő feleségével Tercsivel, a pincérlánnyal.

Később az 1903-ban átadott Erzsébet híd pesti hídfőjének lábánál, az egyik frissen épített bérpalota pincehelységét bérelték ki, itt nyitották meg első, saját vendéglőjüket, a Mátyás Pincét. Később az egész bérpalotát meg is vették. Éveken keresztül működött a Mátyás Pince, majd 1949-ben államosították, a családtól pedig elvették az ingatlant.

A nyitás 25. évfordulójára kiadott emléklap, 1929-ből

 

Az éttermet a Budapesti Vendéglátó- és Szállodaipari Vállalat tulajdonába került, aki bérbeadták a Bizományi Áruháznak. Raktárnak… Szerencsére a vendéglátó vállalatnál volt egy igazgató, aki szívügyének tekintette a Mátyás Pincét, így megbízta Papp Endrét, -aki a Kispesti Halásztanyát vezette az államosításig-, hogy leheljen lelket a Mátyás Pincébe. A vendéglős és híres vendégei c. könyvében így írta le az akkori eseményeket Papp Endre.

Újranyitás

“Május 12-re hirdettük meg a nyitást, addig a helyiségeket rendbe hoztuk, a terasz díszítésére tujákat hozattam Budafokról. Kiküldtem a meghívókat, elsőnek kapott Pongrácz Kálmán budapesti polgármester, aki gyakori vendégünk volt a Halásztanyán. (Akkor még nem tudtam, hogy a háttérból jóindulatúlag egyengette az utamat.)

Értesítést kűldtem a megnyitóról Kodály Zoltánnak, Székely Mihálynak, Gyurkovics Máriának, ismert színészeknek Várkonyi Zoltánnak és Szemere Verának, Apáthy Imrének és Sennyei Verának, Kis Manyinak, Dayka Margitnak Gobbi Hildának, Békefi Istvánnak és Turay Idának, Benkő Gyulának, olyan híres orvosprofesszoroknak, mint Babits Antal, Zoltán Imre, Pommersheim Ferenc – valamennyit ismertem a Halásztanyáról.

Az 1975-ös étlapon is ott van a pontypaprikás

 

Mátyás Pince visszanyeri régi hírnevét

A megnyitó péntekre esett, többnyire csak a hivatalból meghívott szakmabeliek jelentek meg, de vasárnap délelőtt kisütött a nap, a terasz megtelt neves művészekkel, akiket ámulva néztek a járókelők, a Rákóczi úti villamosok végállomásán leszálló utasok.

Ennél jobb indulás nem kellett. Hamar híre ment, hogy megnyílt a Mátyás Pince. Látogatottsága növekedett, különösen késő este, akkor szokás volt színházi vagy operaelőadás után beülni vendéglőbe Már minden jel arra mutatott, hogy sikerült bevezetni az üzletet már abban is bizakodtam, hogy a Mátyás Pince visszanyeri régi hírnevét, amikor váratlanul megjelent az a legfelsố főnök, akivel eddig még nem találkoztam, de tudtam, ő rendelte el a vendéglő bezárását. A lépcsőfordulón szembetalálkoztam vele. Rámförmedt.

Maga az, aki az én utasításom dacára megnyitotta ezt a helyiséget?
– Papp Endre vagyok, kérem, én azt az utasítást kaptam a két igazgatómtól, hogy nyissam meg.
– Igen? Hát vegye tudomásul, azok még nem tanulták meg, hogy nem lesz éttermekre szükség
– Ezt nem tudom elképzelni. Miért ne lenne éttermekre szükség?
– Azért nem tudja, mert maga nem élt Moszkvában. Mert minden ember közétkeztetésben vesz részt, és nem megy vendéglőbe. Maga ezt csak a reakciósoknak csinálja. És vegye tudomásul, magát én a legszívesebben Szibériába deportáltatnám.

Mit ad Isten, 1957-ben újra találkoztunk a Mátyás Pince előtt. Örült, hogy megismertem, mert mostanában mindenki átmegy előle a másik oldalra. Behívtam ebédre, s szóba hoztam neki a jó néhány év előtti találkozásunkat, amire szemmel láthatólag nem emlékezett. Csak akkor szólalt meg amikor odáig jutottam:

,…magát én a legszívesebben Szibériába deportáltatnám.”

– És maga ezt elhitte?
Tisztelve az akkori főnök személyiségi jogait, a nevét nem közlöm,

elég, ha annyit mondok róla, hogy Rákosi Mátyás sógora volt…”

A kitérő után álljon itt az újranyitott Mátyás Pince első étlapjáról a pontypaprikás receptje:

Pontypaprikás galuskával

 • Hozzávalók 4 személyre:
 • 60 dkg halfilé vagy 6 halszelet
 • 6 dkg zsír vagy olaj
 • 5 dkg kolozsvári szalonna
 • 6 dkg vöröshagyma
 • 15 dkg gomba
 • 1 evőkanál liszt
 • 2 dl tejföl
 • 1 kávéskanál só
 • 1 kávéskanál pirospaprika
 • 1 dl fehérbor

A megtisztított hagymát apró kockákra, a gombát szeletekre, a szalonnát is apró kockákra vágjuk. A zsírban szalmasárgára pirítjuk a hagymát, hozáadjuk a szalonnakockákat, a gombaszeleteket, meghintjük pirospaprikával, felöntjük a borral, beletesszük a pontyszeleteket, fedő alatt pároljuk. Körülbelül tíz perc múlva a tejföllel elkevert liszttel még két percig főzzük. Galuskával tálaljuk.

Galuska

Hozzávalók 4 személyre:

 • 30 dkg liszt
 • 1 tojás
 • 6 evőkanál zsír (olaj vagy margarin)
 • 1 dl tejföl
 • 1 kávéskanál só.

Elkészítés:

A vizet kétliteres lábasban feltesszük főni. A lisztet egy tojással és két deciliter vízzel összevegyítjük. (A tészta közepes lágyságú legyen.) Beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe, vagy galuskakészítőn nyomjuk keresztül. Ha a galuska feljött a víz felszínére, leszűrjük, és leöbltjük hideg vízzel. Ha jól lecsorgott róla a víz, forró zsírban megforgatjuk.

További receptekről és konyhai praktikákról ITT írtunk.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

nyugdijaspeti

12 zöldség és fűszernövény, melyeket a konyhai maradékokból újratermelhetsz

nyugdijaspeti

Látványos videón söpörte ki a port a hidegfront (videó)

nyugdijaspeti