Image default

Így lesz sűrű és gyönyörű a muskátlid

A muskátli az egyik leggyakoribb dísznövényünk: egész nyáron, egészen az őszi fagyokig virágzik, ápolásuk, teleltetésük is nagyon egyszerű. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni gondozásuk során. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük egy csokorba.

Kezdődhet a tavaszi megújítás és az átültetés

Ha még nem tetted meg, akkor az elszáradt, fonnyadt részeket vágd le, és szabadulj meg az erőtlen, gyenge, ún. vízhajtásoktól is.

A növényt radikálisabban is visszavághatod, ezzel erőteljesebb növekedésre ösztönözheted! Ilyenkor

a szárakat 10-15 centiméteres magasságban metszd le, hogy csupán csonkok maradjanak. Hamarosan meg fog jelenni számos új hajtás.

Ebben a fázisban akár szaporíthatod is a töveket, az erősebb, vastagabb hajtásokat levágva, azokat vízben vagy nedves, friss termőföldben gyökereztetve hamarosan új példányokhoz juthatsz.

A téli tárolásból előhozott muskátlikat nem csak visszavágni szükséges, hanem átültetni is. Fontos, hogy a frissen átültetett példányokat 2-3 hónapig ne tápoldatozd, a friss talaj tartalmaz minden szükséges tápanyagot A túlzásba vitt talajgazdagítás kiégetheti, tönkreteheti a növényt!

A napfény a burjánzó muskátli lelke

A muskátlik nemcsak tűrik, hanem egyenesen imádják a napsütést, még a tűző napot is örömmel fogadják. Félárnyékban is jól érzik magukat, de minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak.

Hogy növényünk folyamatosan hozza virágait, az elnyílt virágzatot szárral, az elsárgult leveleket levélnyéllel együtt távolítsuk el.

A muskátli rendszeres öntözést igényel

Napsütéses időszakokban naponta érdemes öntözni a növényeket, lehetőleg reggel, szobahőmérsékletű, állott vízzel. Az igazán forró napokon az esti második öntözés sem árt, így bőséges és folyamatos lesz a virágzás.

Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki, de ne is legyen teljesen elázva, mert a ládában pangó vízre érzékeny, gyökérpusztuláshoz vezethet. Ezért a legjobb, ha perforált aljú növényládát használunk a felesleges víz elvezetéséhez.

Ügyeljünk arra, hogy a locsolóvíz ne kerüljön a levelekre vagy a virágokra, ha tehetjük, az esőtől is védjük.

Érdemes jó minőségű, tápanyagban gazdag, laza virágföldbe ültetni és rendszeresen tápoldattal öntözni őket.

Két-három évente célszerű a muskátli állományt felújítani, mert az idősebb tövek virágzási kedve csökken.

A frissen átültetett növényeknél, mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni a két öntözés között, főleg tavasszal. Miután a gyökerek már jól átszőtték a cserepet, már több vizet adhatunk a muskátlinknak.

Ha nem szeretnénk, vagy valamilyen okból nem tudjuk naponta öntözni, akkor ültessük be őket minél nagyobb földtömegbe, mert így lassabban szárad ki a talaj a növények körül.

Az elnyílt virágokat minden héten szedegessük le, így újabb virágzásra adunk esélyt a töveknek. Futók esetén havonta egyszer vágjuk vissza a hajtásokat.

Tippek a győnyörű muskátlihoz

  • A gyermekláncfűből készült lé a növények fejlődést serkenti, a fekete nadály lének a kálium tartalma kiemelkedő a többihez képest.
  • Ha aszpirines vízzel locsoljuk le a növények levelét, megerősíthetjük és elkerülhetjük a betegségek kialakulását. Egy szemet kell 1 liter vízben feloldani, és havonta egyszer kezelni vele a növényt.
  • A banánhéj foszforban, magnéziumban és káliumban is gazdag, és ezekre az ásványi anyagokra a növényeknek is nagy szükségük van. Vágjuk fel kis darabokra a banánhéjat és ássuk bele a virágcserépben lévő földbe.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Jön a kötelező visszaváltás – ennyibe fog kerülni

nyugdijaspeti

Csalók élnek vissza Endrei Judit nevével!

nyugdijaspeti

Ha szeretted a magyar népmeséket, ide el kell menned a hétvégén

nyugdijaspeti