Image default

Soha nem látott, századelős fotók kerültek elő Budapestről

Budapest 150. születésnapja alkalmából egy különleges, több mint száz művet felvonultató fotókiállítást mutat be a Magyar Nemzeti Galéria. A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte.

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt.

A tárlaton először láthatja a közönség a német képeslapkészítő cég 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeit, amelyeken az emblematikus épületek mellett nemegyszer kis utcai történetekben bukkannak fel a nagyvárosi hétköznapok.

Ezt söpörte el Budapest ostroma

A Tabán Duna-parti alsó részét csak ezért ismerjük fel, mert ott a folyó. Az itt épült házakat részben a léptékváltás, a városrendezés, illetve Budapest ostroma söpörte el. Érdekes látvány innen a szabadtéri piac.

A képeslapok a rohamos léptekben fejlődő századfordulós Budapestnek az idelátogatók számára legvonzóbb helyszíneit mutatják be. Fókuszukba helyeztek számtalan pompás, akkor még fiatal épületet, melyek ma is ikonikus büszkeségei városunknak.

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria C épület, III. emeletén 2023. november 15. – 2024. február 18. között tekinthető meg.

Filmen is láthatjuk a századeleji Budapestet

A főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig az a különleges technikával mozgóképpé alakított, több száz régi fényképből készült film. Az alkotást az Animatiqua stúdió készítette Budapest alapításának 150. évfordulójára.

A Budapest születése című mintegy negyedórás film a főváros 150 éves történelmét meséli el a Fortepan fényképei és számtalan egyéb forrásból vásárolt, korábban nem látott fotó és képeslap segítségével.

MNG – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ez a két évig érlelt műremek lett idén az év sajtja

nyugdijaspeti

Itt van Kulka János és Trokán Nóra díjra jelölt közös videoklipje

nyugdijaspeti

Szórakozik velünk az időjárás: esővel és élénk széllel térnek vissza a hajnali fagyok

nyugdijaspeti