Image default

“Ha nem bukik el a Tanácsköztársaság, a vörösök idővel elvitték volna a várból a Szent Koronát”

A Tanácsköztársaság rémuralmát a Királyi Palota is megszenvedte 1919-ben. Elterjedt a vörös terror ideje alatt, hogy Kun Béla Moszkvába vitette a palota páncéltermében őrzött Szent Koronát, de utólag arról is írtak a lapok, hogy megpróbálta eladni egy svájci régiségkereskedőnek.

„Magyarországon csak egy ember van, a vörös! Egy haza van: az egész világ. Egy Isten van: a kommunizmus és ennek gyémántkoronája: a budapesti kommunista kormány” – írta a Szegedi Friss Újság 1919 júniusának végén. Akkor még kevesen hittek benne, hogy augusztus elején elsodorja a történelem a Tanácsköztársaságot.

Fotó: Fortepan, Schoch Frigyes

A vörösök a budai Várat és a palotát is megszállták, mint ahogy állami tulajdonba vették a többi között a szállodákat, az üzleteket, a 100 holdnál nagyobb földbirtokokat, a műkincseket, a pénzintézeteket. A budai Várban is többször látványos katonai felvonulásokat tartottak a kommün katonái, amelyről így írtak a korabeli lapok: „A budai vár kőudvaráról vasárnap új dal akkordjai hangoztak fel. Sok-sok katona ajkáról harsant fel az új Internacionálé.”

Népszava, 1919. május 3. ADT Arcanum

Vörös bosszú a Tanácsköztársaság alatt

1919. május 1-jén Kun Béláék látványos demonstrációt tartottak Budapesten. A házakon vörös zászlók lengtek, a köztereken a bolsevik hősök szobrait állították fel, a magyar történelem nagyjait ábrázoló szobrokat pedig egyszerűen bedeszkázták. A Budavári Palota sem maradt ki a sorból.

A palota kupoláján díszelgő Szent Koronát a francia forradalom egyik jelképével, egy vörös frígiai sapkával takarták le.

Mindezt természetesen fájlalta Hauszmann Alajos is, hiszen életművének csúcsa a Budavári Királyi Palota tervezése és kivitelezésének irányítása volt, amit Ybl Miklós halálát követően, 1891-ben – az elhunyt mester akarata szerint és Ferenc József magyar király és osztrák császár megbízásából – kapott meg.

„Gazságnak nyilvánítottam azt a merényletet, hogy a Királyi Palota kupoláján lévő magyar koronát, amelyet mint nemzetünk ezeréves alkotmányának szimbólumát minden hazafi szentnek tart, beszennyezték azzal, hogy vörös sapkával takarták le” – írta naplójában Hauszmann Alajos.

Hauszmann Alajos

A naplóból az is kiderült, bár akkor még nem tudta, a Tanácsköztársaság irányítói vele is le akartak számolni.

“Azért tartottak a rendszer ellenségének, mert a kommunisták szerint a népnek verejtékével szerzett garasait a Királyi Palota építésére pazaroltam” – folytatta a naplójában Hauszmann. A kiváló építész persze tudta, hogy veszélyben van, 1919. június 9-én a kommunisták köztulajdonba vették az otthonát is, amelyet ő tervezett és ahol a családjával lakott.

Azt is megírta, hogy csak utólag, a Tanácsköztársaság bukása után tudta meg, szerepelt a neve egy listán, amelyre azok kerültek, akiket augusztus végén akartak elszámoltatni, eltüntetni Kun Béláék. Már nem volt idejük rá…

Május elseje

De visszatérve 1919. május elsejéhez. A Népszava ódákat zengett az ünnepségről, különösen az esti tűzijátékról: „A Duna két partja vörös lángban égett. A Halászbástya körül vörös tűz gomolygott, a budai vár minden ablakából vörös fény áradt ki. Majd megkezdődött a tűzijáték. Hirtelen felhangzott a vízen az Internacionálé. (…) Karcsú hajók siklott végig a Duna testén. A hajók tele proletárokkal, akik a forradalmi dalt énekelték áhitatosan” – írta a lap.

Népszava, 1919. május 3. ADT Arcanum

A Tanácsköztársaság alatt a Szent Korona is veszélybe került. Erről tanúskodik Fenyvesi Imre nyilatkozata, aki a koronaőrség tagja volt és a vörös terror ideje alatt attól tartott, egyik nap elviszik a Szent Koronát:

„Mikor aztán jött Kun Béla a tengerészekkel, Lenin-gyerekekkel és egyéb szeméttel árasztotta el a várpalotát, még súlyosabb élet nehezedett reánk. A kommunizmus alatt voltak aztán olyan napok is, amikor alapos okunk volt föltenni, hogy Kun Béláék be akarnak nyomulni a páncélterembe”
– emlékezett a koronaőr, aki állította, ha nem bukik el a Tanácsköztársaság, a vörösök idővel elvitték volna a várból a Szent Koronát.

Aki alkotott, az veszélyben volt

Nem Hauszmann Alajos volt az egyetlen, akit meghurcoltak a Budavári Palota alkotói közül a Tanácsköztársaság ideje alatt. Thék Endre, akinek asztalosüzeme csodás tárgyakat készített a palotába – így például a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett Szent István-terembe is – a vörös terror ideje alatt hunyt el.

Az asztalosmester, aki vagyonából templomot és gyermeküdülőt építtetett

Thék Európa-hírű bútorüzemét elvették, ő vidékre menekült, hiszen az élete is veszélybe került. Mikor elkobozták az életművét, megkérdezte Biermann Istvánt, a Munkástanács csupán 28 éves elnökét, hogy ő akkor mihez kezdjen? A Tanácsköztársaság egyik kegyetlen végrehajtója foghegyről odavetette a 77 éves embernek: „Elég nagy a szakálla, menjen el portásnak!” Thék Endrét megviselte, hogy elvesztette a gyárát és nem sokkal később, 1919. június 8-án, Balatonfüreden érte a halál. Biermann azt sem engedélyezte, hogy Thék a családi sírba kerüljön, így Rákoskeresztúron temették el.

A Tanácsköztársaságot elsöpörték, ám a vörös szellem visszatér

1986-ban, Kun Béla születésének századik évfordulóján azt tervezték, hogy szobrot állítanak neki a budai Várban a Hadtörténeti Múzeum elé. Végül a Vérmezőre került a szobor, ahonnan aztán 1992-ben távolították el. A Budavári Palota épületegyüttese súlyos sérüléseket szenvedett a II. világháborúban, azonban helyreállítható lett volna.

a Királyi Palota (ma Budavári Palota) keleti (Duna felőli) homlokzata a kupola romjával. Fortepan/ Military Museum of Southern New England

A kommunista rendszerben díszeitől megfosztották, leegyszerűsítve építették át. A Nemzeti Hauszmann Program keretében az épület hamarosan visszakapja a századfordulós homlokzatát és a belső tereinek egy része is újjászületik.

Nemzeti Hauszmann Program – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezért fontos a napi séta – 12 lépésben mutatjuk

nyugdijaspeti

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének

nyugdijaspeti

12 lélegzetelállító kép, amikor a természet visszaveszi, ami az övé volt

nyugdijaspeti