Image default

Te tudtad ezeket a Tenkes kapitányáról? 60 éves az első magyar sorozat

Jubileumi évet ünnepel idén a Magyar Televízió első saját gyártású sorozata, A Tenkes kapitánya. Ennek alkalmából a forgatás egyik legfontosabb helyszínén, a siklósi várban nyílt kiállítás, amely a sorozathoz kötődő emlékek bemutatása és megőrzése mellett magát a kultuszt szeretné továbbörökíteni a fiatalabb generációk számára. 

A pódiumbeszélgetéssel egybekötött megnyitón díszvendégként jelen volt az alkotásból Veronikaként jól ismert színésznő, Vajda Márta, illetve a főhőst, Eke Mátét alakító színművész fia, ifj. Zenthe Ferenc is – számol be az eseményről Magyar Nemzet.

A kiállítás megnyitóján Eke Máté szerelmét, a fiatal és szép Veronikát alakító Vajda Márta néhány személyes emlékét is megosztotta a jelenlévőkkel. Felidézte például, fiatal lányként mennyire zavarba jött a népszerű művészek láttán, valamint azt is, mennyire kedvesen, támogató szeretettel fordult felé a főhőst alakító Zenthe Ferenc, akinek fia szintén részt vett a beszélgetésen.

A Dunántúli Napló, 1963. március 13-i számában Örsi Ferenc még a forgatás megkezdése előtt tudta, hogy siker lesz a sorozat:

“A Tenkes kapitányaforgatását már a nyáron megkezdik,s a jövő év első negyedévébenakarják a televízió műsoráratűzni. Minden valószínűségszerint átveszik majd nyugati televíziós társaságok is,mert az ilyenfajta televíziósjátékok „hiánycikknek” számítanak. Olyannyira, hogy a szocialista országokban ez lesz azelső, amit készítenek.”

Dunántúli Napló, 1963. július 25.

 

Érdekességek

A film egyik leghíresebb jelenete, amikor a főhős a szájával felemel és kiiszik egy poharat úgy, hogy közben a hozzákötözött, hatalmas faszéket is felemeli, felbukkan a Magyar vándor című filmben is, szintén Zenthe Ferenc előadásában.

Megfeszített munkával, reggel hattól este hatig, hétig dolgoztak. A napi norma 150—200 méter, „magyarul” négy-öt perc anyag volt.

A film egyes látványosabb csatajeleneteit Bán Frigyes 1953-ban készült Rákóczi hadnagya című filmjéből vágták be, mivel a költségvetés nem engedhette meg, hogy ilyen méretű ütközeteket forgassanak le.

Ugyanaz a hét ló szerepelt az összes csatajelenetben, és ezeken a lovakon hol a kurucok, hol a labancok indultak támadásba

A labanc katonák nevei több esetben az őket alakító színészek neveinek tréfás németesítései. Horkay János/Horkmayer, Kibédi Ervin/Erwiner, Petrik József/Ritpek, Besztercei Pál/Bisteritz, Szilágyi István/Pityik stb.

A film megkerüli azt a problémát, hogy az osztrák katonák németül, a magyar parasztok magyarul beszélnek. A filmben jól megértik egymást magyarul, és nincs utalás a használt nyelvre.

A fürdős résznél, amikor a főhős a parancsnok arcába iszapot dob, akkor ott valójában csokoládépudinggal dobja meg. A jelenetet többször újra kellett venni, mert Ungváry László (az Eckbertet alakító színész) nem tudta megállni, hogy bele ne egyen a finomságba, ami felé repül. A filmben is lehet látni, hogy tátog, pont emiatt.

Az első televíziós sugárzásnál A fürdőmester című epizódot sugározták 4. részként, és A tőzsér című epizódot 5. részként. A későbbi ismétléseknél már felcserélt sorrendben sugározták a két epizódot. DVD-n is így adták ki, valamint a mozifilmben is előbb jönnek A tőzsér című epizód jelenetei.

Az „És akkor jött a Tenkes kapitánya” egy népszerű dal volt a sorozat után.

A Fiatalkorunk rovat további érdekes hírei EZEN a linken érhetőek el.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Tűzoltóslaggal locsolták meg a tűzoltók a kolleganőiket – videó

nyugdijaspeti

100 milliós adománnyal ünnepel a 30 éves Béres csepp

nyugdijaspeti

Hatalmas siker a Semmelweis című film

nyugdijaspeti