Image default

82 éves lett Tordai Teri!

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész Tordai Teri Debrecenben, 1941. december 28-án született. Már főiskolásként filmezni kezdett, feltűnő szépsége évekig meghatározta szerepkörét. Az 1960-as évek második felétől számos külföldi filmben játszott főszerepeket, és néhány évig a német nyelvterület legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. Külföldön Terry Torday néven ismerték. Az 1980-as évek közepétől főleg színpadon játszik.

forrás: hirado.hu

Tordai Teri édesapja Tordai Gyula, édesanyja Tarján Lili. A család a bombázások miatt Debrecenből Egerbe költözött, az anyai nagymamához. A Tordai lányokat az édesanya az 1950-es évek elején egy Egerben élő keletnémet tánctanárnőhöz íratta be balettra, mindazonáltal Tordai Teri nem készült művészi pályára, hanem Tanítóképző Főiskolára járt. Az intézmény egyik szavalóversenyén részt vett Gáti József is, aki azt javasolta neki, hogy menjen a Színművészeti Főiskolára.

Országosan ismertté válik Tordai Teri

Itt 1960 és 1964 között folytatta tanulmányait, Pártos Géza tanítványaként. Osztálytársa volt többek között Szegedi Erika, Halász Judit, Béres Ilona és Polónyi Gyöngyi is. Utóbbi három kolléganőjével együtt már főiskolásként szerepet kapott a magyar filmgyártás doyenje, Keleti Márton Esős vasárnap (1962) című filmjében. A Fényes Szabolcs zenéjével aláfestett alkotás sikernek bizonyult, és országosan ismertté tette a pályakezdő fiatal színésznőket.

Keleti után a szakma másik jeles képviselője, Makk Károly ajánlott szerepeket számára: Az utolsó előtti ember (1963) című művében Tordai még csak kisebb szerepet alakított, de a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? (1964) című nagy sikerű vígjátékban már nagyobb feladat jutott neki. A főiskola befejezése után folyamatosan filmezett.

1965-ben Magyarországon forgatták a Ferien mit Piroschka (Nyaralás Piroskával) című vígjátékot, melyben Tordai német férfipartnerei, a később igen népszerűvé lett Dietmar Schönherr (Orion űrhajó) és az új évezred elején is a német nyelvterület egyik sztárjának számító Götz George (Schimanski felügyelő) voltak.

A Nyaralás Piroskával című osztrák film forgatásán napsütésre várva, Richard Angst operatőr, Tordai Teri színművésznő, Franz Josef Gottlieb rendező. Fortepan/Bojár Sándor

Tordai Teri évekkel későbbi interjúiban maga sem titkolta, hogy szakmai szempontból nem különösebben értékesek és jelentősek a külföldi filmjei, mégsem tartotta időpocsékolásnak az elkészítésükre fordított időt. Mint elmondotta, megismerhette a magyartól sok mindenben eltérő nyugati filmkészítési stílust, nyelveket tanult, világot látott, egzisztenciális szempontból pedig a gázsija is sokat számított, hiszen sokszorosa volt a színházi jövedelmének.

Külföldön már elismert, Magyarországon csak most jön a java

Szerencsére a külföldi filmekkel párhuzamosan hazai alkotásokban is folyamatosan szerepeket vállalt. Különösen két tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást: a Sarkadi Imre műve alapján készült A gyáva (1971) című produkcióban, melyben a címszereplőt formálta meg Kállai Ferenc és Huszti Péter oldalán; és a megtörtént bűnügyet feldolgozó Fejes Endre-műben, a Jó estét nyár, jó estét szerelem ma már klasszikusnak mondható, 1972-es tévés feldolgozásában, amelyben pedig a tragikus sorsú Karácsony Nagy Zsuzsát keltette életre.

A felvétel a Pendragon legenda című film forgatásakor készült. Fortepan/Révész György

Felbukkant az Oscar-díjas Mephisto (1981) szereplői között is, és kitűnő alakítást nyújtott mint Katalin, a kémnő Zsurzs Éva Jókai-mű alapján készült minisorozatában, A névtelen várban. Noha folyamatosan filmez, a ’80-as évektől kezdve egyre inkább a színpadokon kapott tehetségéhez méltó, sokoldalú szerepformálásra lehetőséget nyújtó feladatokat: kortárs és klasszikus, hazai és külföldi szerzők legkülönbözőbb műfajokat képviselő darabjaiban lépett színre az évek folyamán.

Bár művészi pályája számtalan csalódással járt együtt, nem tartozik a panaszkodó és megkeseredett művészek közé, hitvallása szerint csak a szépre igyekszik emlékezni. 1976. június 18-án megszületett lánya, Horváth Lili, aki szintén a színészi pályát választotta: anya és lánya mind színpadon, mind filmen játszott már együtt.

Esztergályos Cecília, Timkó Eszter, Tordai Teri a Zserbótangó előadásában az Újszínházban

2021 szeptemberében díszkövet kapott az egri Csillagok Sétányán. 80. születésnapja alkalmából egy csillagot neveztek el róla.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Betöltötte a 85. életvévét minden idők legjobb magyar öttusázója

nyugdijaspeti

Március 10 – a beporzók napja

nyugdijaspeti

Ebben a Balmorali-kastélyban töltötte utolsó napjait II. Erzsébet királynő – megmutatjuk belülről is

nyugdijaspeti