Image default

Tudtad, hogy Karikó Katalin lánya kétszeres olimpiai bajnok?

A Nobel-díjas Karikó Katalin kétszeres olimpiai aranyérmest nevelt: Itt az első számú szülői tanácsa. 

Karikó Katalin hétfőn kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. Drew Weissmannal végzett kutatásai megalapozták a BioNTech-Pfizer és a Moderna által kifejlesztett Covid-19 vakcinákat.

Karikó karrierje a kitartás mintapéldája. Az mRNS-sel, a genetikai hírvivővel kapcsolatos munkáját, amely a DNS-nek utasításokat küld a specifikus fehérjék előállítására, gyakran elutasították. A Pennsylvaniai Egyetemen töltött ideje alatt nehezen tudott pályázati támogatást szerezni, és egyik laboratóriumból a másikba járt.

Annak ellenére, hogy “négyszer lefokozták”, azt mondja, soha nem gondolt arra, hogy másra koncentráljon.

“Amikor a kutatást végeztem, láttam az ígéretet” – mondta a CNBC Make It-nek.

“1989-ben senki sem gondolta, hogy az mRNS hasznos lehet.”

Számára a folyamatos, bár apró előrelépés miatt megérte a sokáig tartó munkaidő. “Sikeresnek éreztem magam, amikor mások sikertelennek tartottak, mert teljes mértékben én irányítottam, amit csináltam” – mondja.

Kitartása és magabiztossága nem csak jó tudóssá tette, ezek a tulajdonságok jó szülővé is tették – mondta Karikó Katalin. Lánya, Francia Zsuzsa kétszeres olimpiai aranyérmes és 5-szörös világbajnok. A Pennsylvaniai Egyetemen szerzett egyetemi és mesteri diplomát, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen pedig MBA diplomát.

“Ne segíts túl sokat”

Amikor az emberek azt kérdezik Karikótól, hogyan lehet összeegyeztetni ezt a karriert és egy gyermeket, mint ahogy ő is tette, azt mondja: “Én csak azt mondom nekik, hogy ne segítsenek túl sokat. Ahelyett, hogy elkényeztetnéd a gyerekeidet, mutass példát.”

Felnőttként Zsuzsa mindig is sportos volt, mondja Karikó Katalin, de nem igazán jeleskedett egyik sportágban sem. Mivel két méter két centi magas, sokan azt gondolták, hogy a kosárlabdában lesz jó. Ez nem így volt.

Az édesanyjához hasonlóan azonban Zsuzsa is pozitív és kitartó volt

Ezek a tulajdonságok végül hasznosnak bizonyultak, amikor másodéves korában csatlakozott az evezős csapathoz a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol 2000-től 2004-ig járt iskolába. Ezután bekerült az amerikai felnőtt evezős válogatottba, és aranyérmet nyert a 2008-as és a 2012-es olimpián.

“Mindig azt mondta, hogy 500 méterig úgy érzed, mintha savban ülnél, aztán a (verseny) hátralévő részében csak az elméd nyomja” – mondja Karikó.

“Sikeresnek éreztem magam, amikor mások sikertelennek tartottak, mert teljesen kontrolláltam, amit csináltam.”

Francia sikere nem abból fakadt, hogy különórákra vagy korrepetálásra járt, mondja Karikó. Hanem abból, hogy látta a körülötte lévő embereket, hogy elszántak és koncentráltak.

“Figyeled a szüleidet, és azt, hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogyan viszonyulnak a nagyszüleidhez, a szomszédaidhoz, a barátaidhoz” – mondja. “Az iskolában figyeled, hogyan viselkednek a tanáraid. Ez formál téged.”

Karikó szerint az, hogy látta a szüleit keményen dolgozni és pozitívan gondolkodni, fontosabb volt lánya fejlődése szempontjából, mint bármilyen pénzzel megvásárolható forrás.

A gyerekek büszkeséget és függetlenséget is éreznek, ha van némi önállóságuk – teszi hozzá.

“Reggel 6-kor már a laborban voltam, mert meg kellett előznöm a forgalmat, a lányom pedig tudta, hogy fel kell kelnie, és néha neki kellett reggelit készítenie a férjemnek, aki sokáig dolgozott, és talán reggel jött” – mondja. “A gyermek a család része, és felelősséggel tartozik”.

A gyerekek a szokásaidat veszik át, nem a szavaidat, mondja Karikó. A legjobb módja annak, hogy rugalmas gyereket nevelj, ha te magad is mutatod ezt a tulajdonságot.

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin!

CNBC – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elhunyt Tompos Kátya

nyugdijaspeti

Furcsa időjárás lesz a pünkösdi hosszú hétvégén

nyugdijaspeti

10 éve nincs köztünk az egyik legnagyobb magyar rendező, Jancsó Miklós

nyugdijaspeti