Image default

Új feladatot kapnak a háziorvosok, a nem beutalóköteles szakrendeléseknél is a rájuk bíznák az időpontfoglalást

Sokan attól félnek, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben. Az országos kollegiális vezető szerint inkább csökkenteni kellene a háziorvosok adminisztrációs terheit.

Egy rendelettervezet szerint, a járóbeteg-szakellátóknál a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén pedig a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa jegyezhetne elő időpontot a páciensének.

Ez óriási terhet jelentene a számunkra – szögezi le a MedicalOnline-nak Keczéry Attila zuglói háziorvos, aki hozzáteszi, hogy a beutaló nélkül igénybe vehető szakrendelések – ilyen például a bőrgyógyászat, a nőgyógyászat, az urológia vagy a sebészet –, sürgősséggel is igénybe vehetőek a betegek számára.

Ha pedig nem sürgős esetről van szó, akkor a beteg is foglalhat magának időpontot.

Keczéry Attila egyébként egy javaslatot is megfogalmazott ezzel kapcsolatban, amelyet az egészségügyért felelős államtitkárságnak is elküldött a társadalmi egyeztetés keretében.

Egyszerűen megoldható lenne

A beutalót igénylő szakrendelésekkel kapcsolatban azt írta, a szakellátóknak egységes felületet kellene létrehozniuk, ahol a páciensek a TAJ-számukat és a beutaló egyedi azonosítószámát kellene megadniuk a beutalón szereplő fogadó intézmény időpontfoglaló oldalán. A megfelelő informatikai fejlesztésekkel az EESZT ügyfélkapuján belépve, vagy az új EgészségAblakban a beutaló megnyitásával elérhetővé kell tenni a szakrendelésre navigálás lehetőségét, amelybe az app automatikusan beilleszti a TAJ és egyedi beutaló azonosító számot. Így egyetlen kattintással az időpontfoglalásnál lehet a paciens.

A beutaló nélkül igénybe vehető szakrendelések esetén Keczéry Attila javaslata a beutalót igénylő on-line időpont foglaló rendszerhez nagyon hasonló, de más alapszíntű időpontfoglaló felület létrehozása. Ahol a szakrendelések egy legördülő sávból könnyen kiválaszthatóak,

majd a TAJ szám megadása után megnyílik egy naptárfelület, ahol a paciens időpontot foglalhat.

Ahol területi illetékesség is van, ott a TAJ szám mellett egy lakcímkártyán szereplő irányítószámot is be kell gépelnie a paciensnek, hogy a naptárhoz juthasson.

Az EgészségAblak applikációban mindez sokkal egyszerűbben történhet. Ott csak a választott intézmény szakrendelését kell kiválasztani, és egyből megnyílik a naptár az időpontfoglaláshoz. Az app minden szükséges adatot beemel a kitöltéshez.

A felületeken meg kell oldani az időpont módosítás/lemondás lehetőségét is. A páciens telefonszámának, e-mailcímének megadásával biztosítható, hogy a szakrendelő egy nappal a tervezett időpont előtt, illetve a kiválasztott időpont reggelén figyelmeztető üzenetet küldhessen a páciensnek. Így figyelmeztetnék el a lefoglalt időpontotra, illetve probléma esetén – pl. az orvos megbetegedése – az intézmény is lemondhassa azt. Meg kell oldani a felületeken az időpont módosítás/lemondás lehetőségét itt is!

Az egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos további híreink ITT találhatóak.

MedicalOnline nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Álmodj királylány! – A halálba kergetették a szépségkirálynőt

nyugdijaspeti

Határontúli újévi babonák, hogy szerencsés legyen az éved

nyugdijaspeti

Egy 56-os magyar találta ki, hogy lila legyen a Milka-tehén

nyugdijaspeti