Image default

Hamarosan újabb épület nyeri vissza eredeti fényét a Várban

Végéhez közeledik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése a Dísz téren. A Nemzeti Hauszmann Program eredményeként újabb városképi sebet gyógyítnak be a Budavári Palotanegyedben. Az újjászülető Vöröskereszt-székház külső megjelenésében már idén az eredeti formáját fogja mutatni. Az épület irodai funkciót lát majd el.

Így fog kinézni, amikor elkészül. (forrás: Várkapitányság)

Egyes részein már láthatóvá váltak a homlokzati ornamentikák, a korlátelemeket is felhelyeztük a teraszok köré. A szakemberek tavasszal egy speciális fedőréteggel dolgozzák össze a díszítőelemeket, ezzel egységes megjelenést adva a homlokzatnak.

A tetőzet is hamarosan elkészül, januárban a patinázott cinklemez fedést tesszük fel a sarokkupolákra.

Várhatóan a nyár folyamán végleges helyükre kerülnek az épület utolsó díszműbádogos elemei, a kupolákat díszítő groteszk fejdíszek. A Vöröskereszt-székház belső tereiben megkezdtük a díszterem stukkóinak felhelyezését, melyek az eredeti tervek és archív fényképek alapján készültek.

A Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete 1900-ban vásárolta meg a Dísz tér 1–2. szám alatt álló épületegyüttest, amely a kor két jelentős építésze, Hauszmann Alajos és Hültl Dezső tervei alapján született meg. A tér délkeleti sarkán álló palota egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. A háborús belövések ellenére megmenthető lett volna, de a politika 1946-ban mégis a teljes lebontása mellett döntött, majd évtizedeken át elhanyagolt telek állt a helyén, amelyen igénytelen zsibvásár működött.

Így fog kinézni, amikor elkészül. (forrás: Várkapitányság)

A Nemzeti Hauszmann Program részeként megújuló épület külső jegyeiben korhűen követi majd az eredetit, belsőépítészeti, épületgépészeti szempontból ugyanakkor a mai megoldásokat helyezi előtérbe.

Hogy jön ide Csekonics?

Korábbi cikkünkben meséltük el a Nem vagyok én Csekonics! mondás eredetét. És hogy kapcsolódik a mondás, a Vöröskereszt egykori épületéhez?

Csekonics Endre, mint az egyik leggazdagabb arisztokrata, Ferenc József osztrák császárral és a magyar királlyal is kiváló viszonyt ápolt, utóbbinak idővel a titkos tanácsosa és főasztalnoka lett. Az sem véletlen, hogy a jótékonyságáról híres Csekonicsot kérték fel a Magyar Vöröskereszt Egylet elnökének először 1891-ben, majd többször újraválasztották.

Fővárosi Lapok 1896. június 8. Arcanum

Csekonics Endre sokat tett azért, hogy a szervezet székháza méltó helyre, a budai Várba, a Dísz térre kerüljön. Az épület később a II. világháború során súlyosan megsérült, ám a megmentése helyett inkább lerombolták. Augusztusban számoltunk be, hogy a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően hamarosan ezt az épületet is eredeti formájában láthatjuk.

Nemzeti Hauszmann Program – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezt az öt cikket olvastátok 2023-ban a legtöbben

nyugdijaspeti

Ez lett az év szava 2023-ban

nyugdijaspeti

Pannonhalma bencés monostora a keresztény Európa védőbástyája

nyugdijaspeti