Image default

Betöltötte a 78-at Harsányi Gábor, aki újra görög diplomata lesz, de csak egy szerep kedvéért

Harsányi Gábor 1945. június 15-én született Budapesten. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, író, drámaszerző, érdemes művész a napokban töltötte be 78. életévét.

Alapfokú tanulmányait a Medve utcai általános iskolában végezte, majd a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban tanult tovább és érettségizett 1963-ban. 1964–68 között kijárta a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

Karrierje a Thália Színház társulatánál indult (1968–79). Országos ismertségre és népszerűségre a főműsoridőben bemutatott, a kor legjobb színészeit felvonultató, igen nagy nézettséget elért Jó estét nyár, jó estét szerelem című kétrészes tv-film főszereplőjének, a görög diplomatát játszó Sötétruhás fiúnak, valamint

az Egy óra múlva itt vagyok c. tévésorozat Láng Vincéjének megformálásával tett szert. Ezek nyomán 80 televíziós és színpadi főszerepet kapott.

További népszerűséget hozott számára Szenes–Havasy szerzeménye, a Rézmozsarat vegyenek c. sláger, azután a Palacsintás király c. mesefilm, majd két tévésorozat, a Linda és az Öregberény. Később Harsányi Gábor a Mafilmhez került négy évre (1979–83). 1983–89 között a Nemzeti Színház tagja volt; 1982-ben a Karinthy Színház egyik alapítója, majd társigazgatója, 1995-től pedig a Vidám Színpad tagja. 2000 és 2014 között az Újpest Színház művészeti vezetője. Népszerű szinkronszínész. Színdarabjait országszerte játsszák mind a mai napig.

Fortepan / Révész György

Visszatér a vászonra is

“A közelmúltban jelent meg Fecsegő kulisszák címmel a nyolcadik könyvem, amelyben szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató mesék szerepelnek. Szombaton, a 95. Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren dedikáltam, és találkozhattam az olvasóimmal. Kevesen tudják rólam, hogy tagja vagyok az írószövetségnek, és már 16 évesen novellákat írtam. De színészként is aktív vagyok a Józsefváros című darabbal – amelyet én írtam, s természetesen játszom is benne – járjuk majd az országot. Emellett két film is a tervek között szerepel. Az egyikkel kapcsolatban börtönben is forgathattunk, a másik pedig a legendás Jó estét nyár, jó estét szerelem folytatása leszmondta el a Blikknek.

Jó estét nyár, jó estét szerelem

A kisregény és a belőle készült filmadaptáció valóságos eseményt dolgoz fel: egy gyári lakatosként dolgozó, a szakmájában becsülettel helytálló fiatal munkásember különös történetét. Ez a fiatalember egész hónapban azért gürcöl az üzemben, hogy néhány napig egy fényűzően és gondtalanul élő világfit alakíthasson, nevezetesen egy külföldi nagykövetség diplomatáját (Viktor Edmun/Edmond), aki Budapesten és a nemzetközi tárgyalásokon hazáját, Görögországot képviseli. Szüleit e szerepben szintén követségi alkalmazottként említi: apuka Washingtonban, anyuka pedig Stockholmban dolgozik, és hozzájuk is állandóan utazgatnia kell. Ezt a kitalált figurát adja elő elegáns öltönyben, választékosan tört magyarsággal és látványos pénzszórással olyan naív, fiatal lányoknak, akik szeretnének jól férjhez menni, ezért könnyen behálózhatók és sok mindenre hajlandók.

Harsányi Gábor elismerései

Jászai Mari-díj (1973, 1987)
Magyar Filmkritikusok Díja – Legjobb férfi alakítás díja (1973)
SZOT-díj (1975)
Érdemes művész (2011)
Budapestért díj (2016)
A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2018)
Kossuth-díj (2021)

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Fiatalságunk legszebb napjaiba repít vissza ez a csodálatos kiállítás

nyugdijaspeti

Jól befűtöttek – marad a kánikula és a vöröskód

nyugdijaspeti

Hallottál már az ingyenes Gondosóra-programról?

nyugdijaspeti