Image default

21 éve ment el a Római vakáció szívtiprója, Gregory Peck

A háromszoros Golden Globe és Oscar-díjas Eldred Gregory Peck 21 évvel ezelőtt, 2003. június 12-én adta vissza lelkét a Teremtőnek. Egyike volt a legismertebb filmcsillagoknak az 1940-es évektől az 1960-as évekig. Legismertebb szerepe Atticus Finch megformálása a Ne bántsátok a feketerigót! (1962) című filmben.

Gregory Peck édesapja gyógyszerész volt San Diegóban, de szülei 1921-ben elváltak. Gregory a nagyanyjához került. Berkeleyben orvostanhallgató volt, az ott töltött idő során kezdett a színészet felé fordulni. Elszegődött a New York Neighborhood Playhouse csoporthoz és élete első alakítását a Broadwayn nyújtotta, Emlyn Williams The Morning Star című 1942-es művében.

Sikeres évek

Egy évvel később már Hollywoodban forgatta a Dicsőség napjai (Days of Glory, 1944) című filmet. Következő filmje, a Mennyország kulcsa (Keys of the Kingdom, 1944) Oscar-díj jelölést hozott. Peck adottságaival sikerre volt ítélve: magas volt, életerős, igazi hőstípus, mégis decens. Alfred Hitchcock 1945-ös Elbűvölve (Spellbound) című thrillerében amnéziában szenvedő férfit alakít, akit gyilkossággal vádolnak. Az Őzgida (The Yearling, 1947) című filmért újra jelölték Oscar-díjra, valamint Golden Globe-díjjal jutalmazták. Több westernben is játszott: a Párbaj a naponban (Duel in the Sun, 1946), a Yellow Sky-ban (1948) és a Gunfighterben (1950). Az Úri becsületszó (Gentleman’s Agreement, 1947) Szárnyaló bátorság (Twelve O’Clock High, 1949) című filmekért újra jelölte az Akadémia.

Római vakáció

Minden idők egyik legromantikusabb vígjátékában amerikai riportert játszik, aki a bájos Audrey Hepburn alakította hercegnővel keveredik keserédes egynapos románcba. Érdekesség, hogy a hercegnő szerepére eredetileg Elizabeth Taylor, az újságíróéra Cary Grant, a rendezői székbe pedig Frank Capra volt kiszemelve – írja a kultura.hu. A római Cinecittában forgatott első amerikai film 10 Oscar-jelöléséből hármat söpört be, s nem mellesleg Gregory Peck a filmnek köszönhetően ismerte meg második feleségét, egy francia újságírónőt, aki interjút kért tőle. A film színdarabot is ihletett, amelyet Magyarországon is bemutattak, sőt az olasz fővárosban Római vakáció elnevezéssel városnézési programot is indítottak, amelynek résztvevői a film helyszíneit kereshették fel.

Ezekben az években már negyedmillió dollárt kapott filmenként. Továbbra is játszott hősi szerepekben, mint a Captain Horatio Hornblower (1951), vagy a Moby Dick (1956), majd miután szerepet vállalt Audrey Hepburn debütáló filmjében, a Római vakációban, négy jelölés után 1962-ben végre elnyerte a hőn áhított Oscar aranyszobrot Atticus Finch ügyvéd megformálásáért a Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird) című filmben. Az 1960-as évek elején a Rettegés foka (Cape Fear, 1962) és a Captain Newman (1963) című filmekben szerepelt. A korai hatvanas évek egyik legnagyobb kasszasikerében, a Navarone ágyúiban (The Guns of Navarone) Keith Mallory kapitány szerepében szintén felejthetetlen alakítást nyújtott.

A Moby Dick-ben Ahab kapitányt alakította Gregory Peck

A film a 19. századi Új-Angliában kezdődik, onnan kiindulva követve nyomon a Pequod bálnavadász hajó és legénysége történetét. Ahab Kapitány, akit majdnem megölt a „nagy fehér bálna”, Moby Dick, bosszút akar. Csapat is csatlakozott hozzá, s kihajóznak, hogy elpusztítsák a hatalmas tengeri emlőst. A megszállottság, a bosszú olyan nagy, hogy nem fordulhatnak vissza, ami Ahab és legénysége vesztét okozza.

Klasszikus amerikai karrierje az 1970-es években lassacskán lefelé kezdett ívelni, több közepes filmben is szerepet vállalt.A Trial of the Catonsville Nine (1972), a MacArthur (1977) és a Brazíliai fiúk (The Boys from Brazil, 1978) című filmekben is, ez utóbbiban Josef Mengelét alakította. Az 1976-ban bemutatott Ómen (The Omen) című kultikus horrorfilm Robert Thornjaként újra visszatért az élvonalba szembeszállva a gonosszal, miután megtudja fiáról, hogy nem más, mint maga az Antikrisztus.

A Tengeri farkasok (The Sea Wolves: The Last Charge of the Calcutta Light Horse, 1980) című filmben többek között Roger Moore mellett szerepelt. A később született amerikai sztárokkal ellentétben Gregory Peck csak élete vége felé kezdett televíziós szerepeket vállalni, például a Bíbor és fekete (The Scarlet and the Black, 1983) című filmben, melyben egy ír származású papot játszott. 1991-ben szerepelt a Cape Fear – A rettegés foka Martin Scorsese féle remake-jében, majd ugyanebben az évben játszott Norman Jewison filmjében, A nagy likvidátorban (Other People’s Money).

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Már a Gondosórával is csalni próbálnak!

nyugdijaspeti

Zápor, zivatar, jégeső – vége az áprilisi nyárnak

nyugdijaspeti

Aki miatt megszerettük a fizikát – 128 éve született Öveges professzor

nyugdijaspeti