Image default

Nagyon rossz hír jött a magyar málnáról

Egyre jobban körvonalazódik, hogy búcsút kell mondanunk a málnának, hiszen ma már csak szórványokban, nagyon kicsi területeken termesztik itthon a gyümölcsöt. Annak, hogy a sokak által kedvelt málna kiszorult a hazai termesztésből nem csak az éghajlatváltozás az oka. Évek óta drasztikusan csökken a termőterülete, emiatt nagyon drága, s hiába szereti szinte mindenki, egyre kevesebbet veszünk belőle. A szomorú hírről az Agroinform számolt be.

A magyar málna csak “nyomokban létezik”

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyar málna termőterülete gyakorlatilag megszűnt. Míg negyven évvel ezelőtt még Európa egyik legnagyobb málnatermő országa voltunk hétezer hektárral, addig mostanra néhány tíz hektárról beszélhetünk, és azok is szétszórva vannak – írja a novenyvedoszer.hu.

Tehát magyar málna árualap csak nyomokban létezik, ami megjelenik a nagybani piacokon, majd a zöldség-gyümölcs boltokban. De szervezett termelésről már nem lehet beszélni. Két fő okot lehet megnevezni, ami felelős a magyar málna termőterület megszűnéséért, az egyik a klímaváltozás. A málna egy félig-meddig erdei növény, ami nem bírja a szárazságot és a magas UV-sugárzást. A másik ok a munkaerőhiány. Ez a gyümölcs kívánja leginkább az élőmunka igényt, ami ennek hiányában nem tud létezni” – fogalmazott az elnök.

“A jelenlegi klimatikus körülmények közepette nem tudunk berendezkedni gazdaságos termelésre” – mondta Apáti Ferenc.

Magyarországon pár ezer tonnás mennyiségben fogyasztjuk a málnát, fejenként néhány dekagrammban lehet mérni az éves málnafogyasztást. Ez a mennyiség Lengyelországból érkezik, vagy kisebb részben Szerbiából.

Agroinform – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

100 milliós adománnyal ünnepel a 30 éves Béres csepp

nyugdijaspeti

A Megyeri csárda ki van festve… (gyönyörű képekkel)

nyugdijaspeti

Először találkoznak a nagyszülők az 5 éves unokájukkal, ami ezután történt több, mint megható

nyugdijaspeti