Image default

4+1 elmélet, hogy miért kellett Diana hercegnének meghalnia

Diana hercegnét, 26 évvel ezelőtt ezen a napon -1997. augusztus 31-én- érte halálos baleset. Sokak szerint nem véletlenül halt meg Diana. Az elmúlt években számtalan elmélet látott napvilágot, hogy miért kellett meghalnia minden idők legnépszerűbb hercegnéjének. Mi most megmutatjuk az 5 legfelkapottabbat.

Az összeesküvés-elméletek annyira meggyőzőek és elterjedtek voltak, hogy a Metropolitan Police kénytelen volt elindítani a Paget elnevezésű hadműveletet: egy vizsgálatot annak megállapítására, hogy van-e igazság az elméletek mögött. A jelentés 175 elméletet vizsgált az éjszaka történéseiről. Évekig tartott és több millió fontba került a nyomozás, majd a hatóságok kijelentették, hogy az elméletek teljesen megalapozatlanok, és minden, ami ezen az éjszakán történt, szerencsétlen baleset volt.

1. Diana terhes volt

Mohamed Al-Fayed szerint a gyilkosság valódi oka az volt, hogy Diana terhes volt. Azt mondta, Diana teherbe esett a fia gyermekével, és ez nem tetszett a brit államnak. Fayed nyilvánosan kijelentette, hogy Diana azon az éjszakán mielőtt meghalt, telefonált neki, hogy elmondja, gyermeket vár.

A Paget hadművelet nyomozói a Mercedesben talált vérfoltokon végeztek vizsgálatot, azonban nem találtak nyomot a terhességet jelző HCG hormonra. „Lehetséges a HCG terhességi hormon kimutatása nagyon régi vérfoltokban, a szőnyegen talált mintákon azonban nem észleltek HCG-t” – állt a jelentésben.

Továbbá még arra sincs bizonyíték, hogy Diana gyanította volna, hogy terhes, és ennek lehetőségét sem említette a legközelebbi barátainak.

2. Henri Paul, a sofőr szándékosan okozta a balesetet

Hat éven keresztül nyomoztak a francia rendőrök, akik azt derítették ki, hogy a balesetet kétségtelenül a részeg sofőr, Henri Paul okozta. A sofőr véralkoholszintje a megengedettnél háromszor magasabb volt, ami azt jelenti, hogy minimum nyolc pohár bort kellett meginnia.

Azok, akik kételkednek az események menetében, azt állítják, hogy a hivatalos információ, miszerint Paul részeg volt, hazugság, amelyet a médiában terjesztettek a gyilkosság leplezésére. Egy összeesküvés-elmélet szerint elcsalták a vizsgálatot, ezért DNS-teszteket is végeztek Henri Paul vérmintáján. Végül kizárták, hogy elcserélték volna a sofőr vérmintáit.

Sokan emellett úgy gondolták, hogy Henri Pault lefizették a biztonsági szolgálatok Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban, vagy mindkettőben.

Számos oka van annak, hogy az emberek ezt hiszik, Paul például egyáltalán nem úgy viselkedett az este folyamán, mintha részeg lenne. A hiedelmek pedig arról, hogy a biztonsági szolgálatok lefizették, abból fakadnak, hogy úgy tűnt, több pénze van a megszokottnál – 275 ezer dollár (több mint 81 millió forint) volt a bankszámláján és 35 ezer dollárnyi (több mint tízmillió forintnyi) fizetést kapott évente – valamint egyes biztonsági hivatalok azt állították, hogy francia forrásuk lehetett a szállodában.

Bizonyíték azonban arra, hogy ezek közül bármi igaz lett volna, nincs. Számos vizsgálat kimutatta, hogy Henri Paul vérében alkohol volt, és bár a tesztek során elkövettek hibákat, ezek ismételt ellenőrzése igazolta, hogy a sofőr valóban ivott.

3. Valami baj volt a Mercedesszel, amelyben Diana utazott

Talán semmi sem központibb az összeesküvés-elméletekben, mint a Dianát szállító autó. Sokan azt állítják, hogy az eredeti útvonalat blokkolták, a megszokottnál nagyobb sebességgel haladt az autó, vagy valamit elrontottak az autóban.

A vizsgálatok kiderítették, hogy az autóval minden rendben volt. A limuzin hollétét azonban továbbra is homály fedi. A kocsi eredeti tulajdonosa Jean-Francois Musa nemrég jelezte a francia hatóságoknak, hogy 25 évvel a baleset után szeretné végre visszakapni a tulajdonát, de erre egyelőre semmi esély, sőt, az sem tisztázott, hogy jelenleg hol található a jármű.

A „halálautónak” nevezett Mercedest legalább annyi rejtély övezi, mint a hercegné halálának körülményeit. Nem csak nem tudni, hol található most a limuzin, de az sem világos, hogyan gyulladhatott ki 1999-ben két évvel a baleset után. A titokzatos tűzesetben az autó több része megsemmisült, ezt azonban a hatóságok igyekeztek eltussolni.

4. Diana orvosi ellátását szándékosan szabotálták

Amikor a mentőcsapat a helyszínre érkezett, Diana még életben volt – mesélte az a francia orvos, aki nemsokkal a baleset után hajtott be az alagútba és vette észre a roncsokat. Frederic Mailliez az összeroncsolódott Mercedes padlóján talált az eszméletlen hercegnére és azonnal értesítette a mentőket.

Az összeesküvés-elméletek gyártói úgy vélik, hogy a mentőorvosok szándékosan hagyták meghalni azzal, hogy nem megfelelően látták el. Sokan állítják: ha egy közelebbi kórházba szállították volna, és ott kapott volna ellátást, lehet, túlélte volna.

Az elméletbe vetett hit egy része abból fakad, hogy a sürgősségi ellátás francia megközelítése egyszerűen különbözik az Egyesült Királyságétól. Franciaországban a sürgősségi személyzet a helyszínen történő kezelésre összpontosít, mielőtt a kórházba szállítanák a sérültet; az Egyesült Királyságban pedig minél hamarabb kórházba szállítják a sérülteket.

A Dianát kezelő orvos, MonSef Dahman 2021. június 18-án egy exkluzív interjút adott, amelyben rácáfol az összeesküvés-elméletre.

Dahman elmondta, hogy Diana hercegnét a Pitié-Salpêtrière kórházba szállították 1997. augusztus 31-én, éjjel 2 óra körül. Pillanatok alatt összeállt a mentőcsapat, és mindent megpróbáltak megtenni, hogy stabilizálják az állapotát a szívleállás után. A röntgenfelvételekből egyből kiderült, hogy a hercegné súlyos belső vérzést szenvedett. A szakértők életmentő műtétet hajtottak végre, hogy megállítsák a vérzést, azonban egy a szívhez közel levő tüdővéna megrepedt, és ekkor már minden beavatkozás késő volt. Diana szíve leállt, az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de ez már nem sikerült.

+1. Sejtette, hogy meg fog halni

A fő motiváló tényező az összeesküvés-elméletek mögött az a meggyőződés, hogy maga Diana is sejtette, hogy meg fogják ölni. Ebben az összeesküvés-elméletben a legfontosabb szerepet egy levél kapta, amelyet Paul Burrell, Diana korábbi komornyikja tett közzé, és azt mondta, hogy megőrzésre adták át neki.

„Ma októberben itt ülök az íróasztalomnál, és arra vágyom, hogy valaki megöleljen és bátorítson arra, hogy maradjak erős.

 

Életemnek ez a legveszélyesebb szakasza.

 

(…) »balesetet« tervez az autómban, fékhibát és súlyos fejsérülést, hogy tiszta legyen az út Károly előtt, hogy újra házasodhasson”

– fogalmazott Diana levelében.

A levél

Mint ahogy korábban írtuk, néhányan állították, hogy a sofőr, Henri Paul MI6-es besúgó volt. Halála előtt három órára eltűnt, és senki nem tudta, hol van. Páran arra gyanakodnak, hogy a titkosszolgálat egyik ügynökével találkozhatott és információkat adhatott át a hercegnéről. Diana egy levélben halála előtt ügyvédjének leírta, hogy ha történik vele valami, akkor az MI5 vagy az MI6 titkosszolgálathoz lesz köze, vagy Károly herceghez.

Diana hercegnével kapcsolatos TOVÁBBI HÍREINK ITT találhatóak.

Híradó nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Plüssmacikat gyógyítottak az óvodások – videóval

nyugdijaspeti

Vény nélkül: Háziorvos helyett a patikus kezelhet?

nyugdijaspeti

Ma viszi a postás az előrehozott nyugdíjat!

nyugdijaspeti