Image default

Megújult a 250 éve született Pollack Mihály síremléke

Megújult a 250 éve született Pollack Mihály síremléke, a tahitótfalui temetőben okos parcellakövet is átadtak szerdán.

Koszorúk a 250 éve született Pollack Mihály megújult síremlékénél az átadásakor a Tahitótfalui Katolikus Temetőben 2023. augusztus 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepi eseményen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője az egyik legnagyobb magyar építészre emlékezve felidézte Pollack Mihály (1773-1855) legkiválóbb alkotásait. Kiemelte, hogy életének fő műve, a Magyar Nemzeti Múzeum épülete mellett ő építette a Deák téri evangélikus templomot, a Sándor-palotát, a szekszárdi megyeházát. Illetve ő tervezte a jászberényi városházát, és az ő műve a Ludovika Akadémia is.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára fejet hajt a 250 éve született Pollack Mihály megújult síremlékénél. MTI/Szigetváry Zsolt

Pollack Mihály síremlékét tanítványa, Ybl Miklós építette 1857-ben, az ő utolsó munkáját pedig Hauszmann Alajos fejezte be, akinek tanítványai közé tartozott Alpár Ignác – emlékeztetett az államtitkár. Ezek a géniuszok munkájukkal nagy mértékben meghatározták Magyarország mai arculatát.

“Az alapja ugyanaz a hit és szenvedély, de minden korban új és új arcát mutatja nekünk. Én úgy érzem, hogy ezt hívják kultúrának, és azt is gondolom, egy társadalom szövete annál erősebb, minél több ilyen gyönyörű szálból szövődik össze” – fogalmazott a politikus.

 

Pollack Mihály életművének legnagyszerűbb darabja a Magyar Nemzeti Múzeum épülete

– mondta az intézmény főigazgatója, L. Simon László, aki kiemelte: az impozáns palota nemcsak építészetileg jelentős, de Magyarország történetének legrégebbi és legnagyobb múzeumának ad otthont.

A Nemzeti Múzeum több mint 3,5 millió műtárgyat őriz, és az egész nemzet identitásának az őrzésén munkálkodik – emlékeztetett a főigazgató. Hozzátéve, hogy a grandiózus terv alapján létrejött épület a közép-európai, nagy nemzeti hagyományokkal, múlttal, nagy nemzeti vágyakkal rendelkező ország birodalmi szerepét, küldetését is meg akarta jeleníteni.

L. Simon László arra is felhívta a figyelmet, hogy szerdán nyílt meg a Pollack250 című kiállítás az intézményben.

A síremléket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Nemzeti Sírfelújítási Program keretében csaknem kétmillió forintból újította fel – mondta el Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, aki a Nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakő feladatát is bemutatta. Úgy fogalmazott: segítségével elviszik az ország nagyjainak életét és életművét szerte az országba, és könnyen elérhetővé teszik a róluk szóló információt.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója beszédet mond a 250 éve született Pollack Mihály megújult síremlékének, valamint a temetőben elhelyezett okos parcellakőnek az átadásán a Tahitótfalui Katolikus Temetőben 2023. augusztus 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Tavaly óta több mint húsz temetkezési helyen áll úgynevezett okos parcellakő. Azt jelzi a látogatóknak, hogy olyan helyen járnak, ahol egy vagy több, a Nemzeti sírkert részeként védett nyughely található.

Okos parcellakő az átadásán a Tahitótfalui Katolikus Temetőben 2023. augusztus 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A jelenleg országosan mintegy 6200 sírt magába foglaló Nemzeti sírkert fizikai valóságában mintegy 700 temetkezési helyet érint – jegyezte meg.

Pollack és Tahitótfalu

Sajtos Sándor polgármester az építésznek a településhez való kötődéséről szólva arra emlékeztetett, hogy Pollack Mihály kapcsolata Tótfaluval házasságkötésével kezdődött 1808-ban. Élete utolsó szakaszában sok időt töltött a településen, majd itt temették el.

A polgármester beszámolt arról is, hogy 2019-ben Pollack-emlékszobát hoztak létre, s ezzel az építész nevét viselő iskola tanulói számára kézzelfoghatóvá, testközelivé vált a reformkor világa.

Alkalmi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb alkotója születésének 250. évfordulója alkalmából.

Alkalmi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta és Pollack 250 címmel kiállítás nyílt a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb alkotója születésének 250. évfordulója alkalmából. MTI/Balogh Zoltán

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Feje tetejére áll ma az időjárás: ónos eső és +11 fok is lehet

nyugdijaspeti

Erőszakos ál-kéményseprők zaklatják az időseket

nyugdijaspeti

Végre! Bemutatják az Ezeregy éjszaka musicalt, de elkapkodták az összes jegyet

nyugdijaspeti