Image default

Ilyen gyönyörű lesz a megújult Citadella

Tervezett ütemben halad az erőd megújítása, amellyel a Várkapitányság egy több évtizedes adósságot törleszt. A munka egyik fő célja, hogy a magyarok számára az elnyomás szimbólumaként ismert elzárt Citadellát kinyissák a látogatók előtt.  Egyszóval hamarosan befejeződnek a szerkezetépítési munkák a Citadellán. Az örömhírről a Nemzeti Hauszmann Program számolt be a Facebookon.

Az erőd belsejét mindeddig csupán egyetlen bejáraton lehetett megközelíteni. Emiatt a falak megnyitásával új belépési pontokat alakítottak ki az ágyútorony mellett északi és déli irányban. De ha elkészül a Szabadság-szobor mögötti falszakaszon keresztül is megközelíthető. Így három irányból is nyitottabbá, jól megközelíthetővé teszik a Citadellát.

A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet és a feljárót szegélyező pengefalra fel is került az első burkolatelem. Jelenleg a nyugati ágyútorony szerkezetépítésén dolgoznak, de ez is hamarosan elkészül.

Ezt követi a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás különleges üvegcsarnokának építése, amely európai léptékben is szenzáció, tervezői bravúr lesz, hiszen nemcsak a falai és a teteje készül majd üvegből, de maga a tartószerkezet, vagyis a gerendák és a tartóoszlopok is.

Az eddigi munkák során a szigetelésén túl befejezik az erődfalak több mint kilencven százalékának tisztítását, javítását és konzerválását. A falrendszert borító süttői fehérmészköveket és a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket egy speciális réteggel fedték be, hogy tartósak legyenek.

A fejlesztés eredményeként a Citadella és környezete minden tekintetben zöldebb lesz, hiszen a belső udvarán egy 6000 négyzetméteres, mindenki előtt nyitva álló közparkot hoznak létre, ahol kilátóteraszok, sétautak és kávézó is várja majd a látogatókat.

 

Nemzeti Hauszmann Program – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztetnek

nyugdijaspeti

“Nem kell fiatalnak kinézni” – Polgár Tündének megvan a véleménye a botoxról

nyugdijaspeti

4+1 elmélet, hogy miért kellett Diana hercegnének meghalnia

nyugdijaspeti