Image default

Ha utaztál ilyen Ikarus buszon, akkor ez téged is érdekelhet

Csaknem húsz Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában a hétvégén: a múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amelyen megtekinthetők lesznek azok a járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az autóbuszgyár történetében.

A Közlekedési Múzeum csütörtöki közleménye szerint a program részeként meg lehet nézni a Bringára váltva című időszaki kiállítást is, amely több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás kétszáz éves történetét és sport jellegű vonatkozásait.

A múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül 9 Ikarust mutatnak be a hétvégén, többek között a méltán híres 66-os “Farost”, a sokak által ismert 211-est, az ikonikus 311-est, valamint az újonnan felújított, 1986-os gyártású 256.50 V modellt is – olvasható a közleményben.

A legendás 66-os, a Faros

A tájékoztatás szerint az eseményre a Volánbusz Zrt., BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) jóvoltából, valamint magánszemélyektől további 10 figyelemre méltó busz érkezik a helyszínre, például az Ikarus 180-as, továbbá egy különleges tárgyalóbuszt is megtekinthetnek az érdeklődők.

Ikarus 180

Pénteken a Mesél a 311 című programon megismerhetik a látogatók a legendás busz történetét, megtapasztalhatják a korabeli utazás körülményeit, valamint hallhatnak a 311-es egzotikus kalandjairól is – olvasható a közleményben.

Ikarus 311

 

Mint írják, szombaton a múzeum szakemberei több tárlatvezetéssel készülnek. Egyes buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az Északi Járműjavítóban kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat.

Közlekedő ember

Az Ikarus Moziban először lehet megnézni a Múzeum Közlekedő ember című sorozatának egyik legújabb epizódját. A film Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be. A későbbiekben további epizódokat is elérhetőek lesznek a sorozatból, melyek az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést – olvasható az összegzésben.

Szombaton workshopok és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket – írják.

A közlemény szerint az Ikarus MiniFeszt mindhárom napja a Bringára váltva című kiállításra szóló belépőjeggyel látogatható,

ami természetesen a 70 éven felülieknek ingyenes.

Szombaton és vasárnap hosszabb nyitvatartással – 19 óráig – várja a Közlekedési Múzeum az érdeklődőket, belépésre mindkét nap 18 óráig van lehetőség.

Bővebb információk az Ikarus MiniFesztről az esemény Facebook-oldalán találhatók – áll a MMKM csütörtöki összegzésében.

A kiállítás tömegközlekedéssel az alábbi módokon közelíthető meg:

  • a Blaha Lujza tértől a 28-as, 28A vagy 62-es villamossal 8 megálló, 13 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.
  • A belvárostól, pl. a Deák Ferenc tértől 9-es busszal 11 megálló, 20 perc, az Eiffel Műhelyházig utazva.
  • A kiállítás az 1-es villamossal is megközelíthető, így a Kőbányai út / Könyves Kálmán körút megállónál kell leszállni, ahonnan mintegy 5-7 perc séta vagy egy megálló a 28, 28A vagy 62-es villamossal a kiállítás bejárata.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ha neked is van ilyen heg a karodon, akkor ez téged is érint

nyugdijaspeti

Régi hiányosságot pótol a minisztérium a kutyákkal kapcsolatban

nyugdijaspeti

Újabb világhírű szervezet ismerte el Karikó Katalin munkásságát

nyugdijaspeti