Image default

Vény nélkül: Háziorvos helyett a patikus kezelhet?

Néhány gyakori betegséggel az angliai betegeknek nem kell többé a háziorvos idejét rabolniuk, és sajátjukat fecsérelniük. Gyógyszertárak ezreiben diagnosztizálhatják panaszaikat, és azonnal megfelelő készítményekkel látják el őket. Recept nélkül. A SkyNews cikkét az Index szemlézte.

Angliában a betegeknek nem kell többé időpontot foglalniuk a háziorvosnál, ha például fáj a torkuk, vagy a kellemetlen ótvar gyötri őket. A legközelebbi patikában hozzáértő gyógyszerész vizsgálja meg őket, és gyógyírt ad panaszaikra.

Az angliai patikák több mint 90 százaléka kapott engedélyt a sűrűn előforduló, általában enyhe lefolyású panaszok diagnosztizálására és azonnali szakszerű kezelésére – jelentette a Sky News.

A Pharmacy First – talán úgy fordíthatnánk a legtalálóbban: Irány a gyógyszertár – programban egészen pontosan 10 265 patika vesz részt az angol egészségügyi szolgálat, az NHS England adatai szerint.

Nyilván ennél még többen dolgoznak a patikákban, akik kivétel nélkül alkalmasak egy egyszerű betegség felismerésére és – szakmájukból adódóan – gyógyítására.

Az alábbi hét gyakori panaszt Angliában immár gyógyszerész is kezelheti:

  • arcüreggyulladás,
  • torokfájás,
  • fülfájás,
  • elfertőződött rovarcsípés,
  • impetigo, azaz ótvar,
  • övsömör,
  • nem szövődményes húgyúti fertőzés 65 év alatti nők esetében.

Az intézkedés célja, hogy minél többen és minél gyorsabban szükséges ellátásban részesüljenek – miközben éves szinten összesen tízmillió személyes konzultáció és adminisztráció terhét veszik le a háziorvosokról. A teljes cikk elolvasható az Index oldalán IDE KATTINTVA.

Index – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Szombaton vesznek végső búcsút Galambos Erzsitől

nyugdijaspeti

Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

nyugdijaspeti

Az Astoria szálló foglyai – újabb remek könyv a forradalmunkról

nyugdijaspeti