Image default

Szórakozik az áprilisi időjárás? A hegyekben hózápor is lehet

Európa nagyobb részének időjárását egy több középpontú ciklonális rendszer, illetve annak két markáns frontrendszere határozza meg. Az egyik cikloncentrum már Nyugat-Oroszország fölött jár, a másik pedig Dánia fölött örvénylik.

A ciklonok erőteljes frontjai egyre jobban kisöprik az Európa felett felhalmozódott nyáriasan meleg levegőt. A korábbi napokhoz képest kisebb területen – a Kárpát-medence, Balkán-félsziget, illetve az Ibériai-félsziget délkeleti felén – fordulnak elő 30 fokot meghaladó maximumok.

Máshol már átlag környékén alakulnak a csúcsértékek. A frontok a markáns lehűlésen túl esőt, záporesőt, helyenként zivatart is okoznak, néhol kiadósabb mennyiségről is érkezik jelentés. Halmazállapot-váltás elsősorban a hegyekben, illetve Észak-Európában fordul elő.

A hidegfront a Kárpát-medencébe is meghozza az átlag körüli hőmérsékletet, a front átvonulása után szerdán már csak elszórtan fordulhat elő záporos csapadék.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig

A vastagabb frontális felhőzet, illetve csapadékzóna délkelet, kelet felé araszol, utóbbi hajnalra hagyja el hazánkat. Addig viszont még több helyen várható időszakos eső, záporeső.

Az összefüggő felhőzet éjszaka északnyugat felől elkezd szakadozni, csökkenni, így szerdán hazánk nagyobb részén hosszabb-rövidebb időre már kisüt a nap, de a délkeleti, keleti országrészben továbbra is felhős marad az idő.

Szerda délutántól elsősorban a Salgótarján-Szeged-vonal szélesebb sávjában, valamint a nyugati határszélen alakulhatnak ki

záporok, jégdara záporok, egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. A hegyekben hózápor is lehet.

Az északi, északnyugati szelet kedden még több helyen kísérhetik időszakosan erős vagy viharos lökések, szerdán már csak néhol lehet szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között alakul, a szélcsendes, kevésbé felhős északi völgyekben pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 12 és 16 fok között alakul.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Titokban tervezték ezt a legendás Ikarust, a Farost

nyugdijaspeti

Sír a telefon – 86 éves lenne Koós János

nyugdijaspeti

További segítséget kapnak a cukorbetegek

nyugdijaspeti