Image default

A szabadnapos mentős mentette meg az idős asszony életét

Kedden egy móri rendelőintézet közelében biciklizett egy idős asszony, amikor hirtelen rosszul lett és elesett kerékpárjával. Több szemtanú, köztük Magda György, szabadnapos mentőápoló is azonnal a segítségére sietett. A nőt azonban nem tudták felébreszteni.

Az életmentő megvizsgálta a beteget, aki már nem lélegzett, így rögtön megkezdte újraélesztését. Ehhez a rendelőintézet munkatársai is csatlakoztak egy félautomata defibrillátorral és a mentőket is értesítették.
Miután a mentők a helyszínre értek, közösen folytatták az emelt szintű ellátást. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerre vezetett és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba.

Nemrég számoltunk be, hogy az időben megkezdett újraélesztés a mentő kiérkezéséig életet menthet. Kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül sokszor előjel nélkül bármikor bekövetkezhet egy váratlan szívleállás. Ilyen esetben négy perc elteltével az agy olyan oxigénhiányos állapotba kerülhet, melynek során maradandó idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki.

Szívleállás esetén az újraélesztést és a defibrillátor használatát rögtön meg kell kezdeni. A mentő kiérkezéséig tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mert valakinek az élete a mi segítségünkön múlhat. Adott esetben pedig nélkülözhetetlen az életmentéshez a nem szakképzett emberek által is alkalmazható defibrillátor és a használatához kapcsolódó oktatás.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Risztást adtak ki fél Magyarországra

nyugdijaspeti

Eredeti megjelenése után ötven évvel ismét kiadták Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című lemezét

nyugdijaspeti

Mézeskalácsból készült templomokból nyílt kiállítás, most szavazni is lehet a legszebbre

nyugdijaspeti