Image default

Ismét felülhetünk a legendás Nejlon Piroskára!

Az ország egyik legrangosabb autóbuszának fedélzetén, az idén 70 esztendős Ikarus 30-as „Nejlon Piroskán” hangolódhatnak a karácsonyra a retró járművek szerelmesei a decemberi szombatokon.

Az ünnepi díszbe öltöztetett jármű 2023. december 2. és 23. között a Népliget autóbusz-állomás 1-es kocsiállásán tekinthető meg, és több alkalommal budapesti városnézésre, valamint Aeropark-látogatásra indul az érdeklődőkkel.

Nejlon Piroska

A „Nejlon Piroska”-ként is ismert típus volt az Ikarus első tömegesen gyártott járműve; a II. világháború utáni évtizedben a kistelepülések ezreit ezek a buszok kapcsolták be az ország vérkeringésébe, mégis ez az egy példány maradt mára az egyetlen működőképes darab az országban.

A Vértes Volán valamikor 2000 körül mentette meg ezt a példányt az enyészettől, fel is újították, a tárolásához azonban nem mindig tudtak fedett helyet biztosítani, ezért az állapota megint nagyon leromlott, mire – két évtized után – a Volánbusz zalaegerszegi szakembereinek kezébe került. A gondos restaurálásnak köszönhetően minden autentikus elem visszakerült a helyére, és a legendás autóbusz újra a régi fényében tündököl – a nagyközönség legnagyobb örömére. Így számolt be a felújításról az Egri Hírek.

Szombati programok az adventi hétvégéken

„Nejlon Piroska” az alábbi időpontokban indul a Népliget autóbusz-állomásról a ferihegyi Aeropark repülőmúzeumba, ahol az utasok – forró csokoládét kortyolgatva – élvezhetik a tárlatvezetést a Malév egykori repülőgépei között. Az autóbusz körülbelül 17 órára érkezik vissza a Népligetbe.

  • Aeroparkig: december 2., 9., 16. és 23. (szombati napok):

Indulás: 14:00 Budapest, Népliget autóbusz-állomás ► kb. 14:30 Aeropark ► kb. 17:00 Budapest, Népliget, autóbusz-állomás

  • Városnézés körjárat: december 2., 9., 16. és 23. (szombati napok):

 18:00-tól kb. 19:30-ig (Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Üllői út–Nagykörút–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út–Stadion–Budapest, Népliget autóbusz-állomás útvonal)

Mikulás napi városnézés

December 6-án, Mikulás napján 18 órakor kezdődő városnéző program várja a retró járművek és az adventi hangulat kedvelőit.

Indulás: 18:00 Budapest, Népliget autóbusz-állomás

Útvonal: Budapest, Népliget autóbusz-állomás–Üllői út–Nagykörút–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út–Stadion–Budapest, Népliget autóbusz-állomás útvonal

Jegyek elővételben online, vagy – a készlet erejéig – az autóbusz-vezetőnél válthatók. A városnézés 2500 forintba kerül. A legkisebbeknek minden úton mikuláscsomaggal kedveskedik a Volánbusz.

Volánbusz – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

10 éve nincs köztünk az egyik legnagyobb magyar rendező, Jancsó Miklós

nyugdijaspeti

Hamarosan újabb épület nyeri vissza eredeti fényét a Várban

nyugdijaspeti

Filmet készítenek a Nobel-díjas Krausz Ferencről

nyugdijaspeti