Image default

Már napi 4000 lépéssel csökkenthető a halálozás kockázata

Egy a napokban megjelent tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozás kockázata napi 2337 lépéssel csökkenthető, írja a Qubit-ra hivatkozva a MedicalOnline orvosi szaklap.

A European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban szerdán megjelent tanulmány szerint

napi 3967 lépés megtételével csökkenthető a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, míg napi 2337 lépéssel a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozásé.

„Tanulmányunk megerősíti, hogy minél többet sétálunk, annál jobb. Ez férfiakra és nőkre egyaránt érvényes, kortól függetlenül, és az sem számít, hogy a világ milyen éghajlatú régiójában élünk” – mondta a kutatást vezető Maciej Banach, a lengyelországi Łódźi Orvosi Egyetem és a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kardiológusa. Ennél kevesebb, összesen 2337 lépés kell a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozás kockázatának csökkentéséhez.

A kutatók a világ különböző részeiről válogattak össze 17 nagy mintájú tanulmányt, így összesen közel 227 ezer ember gyaloglási szokásait és egészségi állapotát tudták megvizsgálni.

Ebből kiderült, hogy

minden 500-1000 plusz lépés megtételével jelentősen csökken a bármilyen okból történő halálozás kockázata, és ezek 4000 lépésnél érnek el egy kritikus határt,

ahonnan már látványosak az egészségügyi hatások.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nem elegendő fizikai aktivitás a negyedik leggyakoribb halálozási ok a világon, évente 3,2 millió haláleset köthető hozzá. Az adatok alapján a pandémia alatt lecsökkent fizikai aktivitási szintek még két évvel a járvány lecsengése után sem álltak helyre, írja a Qubit-ra hivatkozva a MedicalOnline orvosi szaklap.

Az egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos további híreink ITT találhatóak.

Qubit – Medical Online – Nyugdíjasbarát

címlapkép: freepik

hírek ebből a rovatból

Hétezerért mehetünk a kolbászfesztiválra…

nyugdijaspeti

Kiderült melyik darabban tér vissza Kulka János a színpadra

nyugdijaspeti

Hatvan éve ezen a napon indult el a Delta

nyugdijaspeti