Image default

Mi olyan különleges a nyers tejben és mennyire biztonságos?

A nyers tej nem más, mint olyan tej, amely nem esett át a pasztőrözésnek nevezett hőkezelési folyamaton, amelynek célja a káros baktériumok elpusztítása. Mennyire biztonságos nyers tejet inni? A legtöbb amerikai egészségügyi szakértő szerint a válasz nem. Régen persze mindenki csak nyers tejet ivott…

A szakértők megjegyzik, hogy a nyers tej több okból is egészségügyi kockázatot jelent

A nyers máj fogyasztásához hasonlóan a nyers tej is komoly kockázatot hordoz magában az élelmiszer eredetű megbetegedések szempontjából. Ezek olyan tünetekkel járhatnak, mint a hasmenés, hányás és hasi fájdalom, ahogy azt az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) is egyértelművé teszi. Egyes esetekben halálos lehet a gyermekek, a terhes nők, az immunhiányosok és az idősek számára.

Az RMI, azaz az Amerikai Nyerstej Intézet szószólói azonban azzal érvelnek, hogy

“a gondosan előállított nyers tejnek számos egészségügyi előnye van a pasztőrözött tejjel szemben”.

Ezek az előnyök állítólag abban állnak, hogy a nyers tej táplálóbb, könnyebben emészthető, probiotikumokkal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni vagy kezelni olyan betegségeket, mint az asztma és az allergia. Azt is állítják, hogy a nyers tejet a laktózérzékenyek is könnyebben fogyaszthatják.

Az állami szervek ezt tételesen próbálják cáfolni

Számos egészségügyi szervezet úgy véli, hogy ezek az állítások nagyrészt megalapozatlanok. Az FDA szerint a pasztőrözött tej nem tartalmaz kevesebb tápanyagot vagy zsírsavat, illetve kevesebb fehérjét, és nincs immunerősítő hatása. Azt is állítják, hogy nem tartalmaz probiotikus organizmusokat, nem segít az asztma vagy az allergia gyógyításában vagy kezelésében, és nem segíti az emésztést. Eközben egy 2014-es tanulmány nem mutatta ki, hogy a nyers tej csökkentette volna a laktózintolerancia tüneteit. Az FDA nincs egyedül, hiszen számos állításukat a Nemzeti Egészségügyi Intézet is alátámasztja,

sőt az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is támogatja a nyers tej értékesítésének betiltását.

A pasztőrözés eltávolítja és hatástalanítja a nyers tejben lévő szennyeződéseket

Úgy tűnik, hogy a pasztőrözés erőteljesen fellép a nyers tejjel kapcsolatos számos egészségügyi kockázat ellen. Az eljárás során az élelmiszert rövid ideig egy meghatározott hőmérsékletre melegítik, hogy elpusztítsák a káros baktériumokat. A tejet pasztörizálás során 71,7 °C hőmérsékleten 15 másodpercig (vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet-idő kombináció szerint) hőkezelik, majd a legrövidebb időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A pasztörizálás során a tejhez semmit sem adnak hozzá; ez egyszerűen egy hőkezelés.

A rendelkezésre álló adatok azt mondják, hogy a tej pasztörizálásakor a káros baktériumok elpusztulnak.

Úgy tűnik, hogy a H5N1 vírust is hatástalanítja. És bár az FDA nemrégiben végzett, a kiskereskedelmi tejre vonatkozó vizsgálata kimutatta a H5N1 vírus maradványait néhány pasztőrözött tejmintában, kijelentették, hogy nem olyan szinten, amely egészségügyi kockázatot jelentene. Az ügynökség megjegyezte: “Ezek az eredmények tovább erősítik értékelésünket, miszerint a pasztőrözést is magában foglaló tejbiztonsági rendszer hatékony a vírus ellen, és a kereskedelmi tejellátás továbbra is biztonságos”.

DailyMeal – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Feljelentette a nagymama az unokáját, aki lopott tőle – vajon igaza volt?

nyugdijaspeti

Az olaszok is magyar bárányt esznek húsvétkor

nyugdijaspeti

Ismét Pécsre látogat a különleges emeletes Ikarus pénteken

nyugdijaspeti